18.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Персиски теписи – историја од 2500 години

НАЈЧИТАНО

Персиски килими. Историја, квалитет, типови. И едно прашање кое сè уште ве интригира. Што навистина ги издвојува овие теписи од сите други? Бевме убедени во Техеран, Исфахан и Коми.Теписите не се само подни облоги, украси, дел од ентериерот, туку и уметнички дела, некои од нив. Познати по своите богати бои и интересен дизајн, персиските килими се направени од целосно природна волна, свила и растителни бои, а не од синтетички материјали. Нивната убавина и влијанието што го имаат врз домот не може да се прецени. Оттука и цената и фактот што најдобрите и најквалитетните примероци, со извезениот потпис на авторот, одат на ѕид, а не на под

Овие рачно ткаени килими се почитувани од сите антички експерти, но и од аматерски ентузијасти. Но, што навистина ги издвојува овие теписи од сите други? Многу работи. За почеток, историја која датира повеќе од 2.500 години.

Историја
Почетокот на ткаење на килими останува непознат, бидејќи тие се предмет на употреба, распаѓање и уништување од инсекти и глодари. Приказната и заплетот секако се поврзани со античкото кралство Персија, денешен Иран, но тоа не е ограничено таму. Според Иранското коморско друштво, непрофитна организација која ја промовира иранската култура и историја, Кир Велики веројатно ја вовел уметноста на правење теписи во Персија откако го освоил Вавилон во 539 п.н.е. Овие теписи и луѓето што ги прават – сè уште се непроценливо богатство на иранската култура и општество.

Во книгите VII и X, Одисеј спомнува „теписи“, а во 400 година п.н.е., грчкиот автор Ксенофон се занимава со нив во својата книга „Анабасис“.

Килимите го следат целосниот тек на историјата на овие области, Сасанидската империја (224–651) и нејзиниот пад, како и доаѓањето на исламот и калифатот (651–1258) и падот на зороастриската религија во Персија. Арапските географи и историчари кои ја посетиле Персија, исто така, оставиле на историчарите референци за употребата на теписи на подот.

Нивната традиција не била нарушена за време на инвазијата на Селџуците и турско-персиската традиција на почетокот на 11 век, ниту за време на Монголскиот Илханат и Тимуридската империја во 13 век.

Сафавидскиот период, династиите Асфарид, Занд, Каџар, сето тоа Резе Пахлави (1925-1979), имаат една заедничка нишка, поточно милиони од нив – теписи.

По иранската револуција, можеше да се добијат малку информации за ткаењето на килими во Иран. Во текот на 1970-тите и 1980-тите, во Европа се појави нов интерес за килимите Габех, првично ткаени од номадски племиња за свои потреби. Нивното грубо ткаење и едноставен, апстрактен дизајн им се допадна на западните купувачи.

Во 1992 година, во Техеран се одржа првата Голема персиска конференција и изложба, на која беше претставен модерен персиски дизајн на тепих. Персиските мајстори ткајачи, како што е Разам Арабзадех, изложија килими исткаени во традиционална техника, но со необичен, модерен дизајн.

Денес, модерната индустрија за теписи продолжува да игра голема улога во Иран, со многу проблеми поради извозот. Во 2010 година, САД го забранија увозот на производи од Иран. што пак ја зголеми цената на теписите во САД.

Теписите кои патуваат од Иран до Европа во моментов имаат и до пет пати пониска цена, како и кавијарот. Трговијата со Иран е, во најмала рака, комплицирана и тешка. Многу поединци кои патуваат во Иран, дури и денес, ризикуваат да земат парче дома за себе или да го препродадат. Бидејќи свилата на тепихот е многу квалитетна, најдобрите може да се свиткаат на ниво на просечна перница за стол. Кога ќе го фати царината, може да заборават дека можат да си дозволат, секако со казна. Најдоброто место за купување „персијци“ во Европа, во контекст на избори, а не на цени, е Париз.

Уникатност и квалитет
Многу купувачи се прашуваат дали „персискиот“ е античка или понова приказна? Се чини дека ова прашање го поставуваат само оние кои не можат да го платат или се целосно неинформирани.tepih

Има многу предности за избор на рачно ткаен персиски килим пред машина. Внимателно и со љубов рачно ткаени, персиски килими се доказ за способноста и креативноста на мајсторите кои ги изработуваат. Вештините што се користат во ткаењето се пренесуваат од генерација на генерација. Како што секој ткајач е различен, така и секој рачно изработен килим е уникатен – нема два идентични.

тепихИзвор: Павле Јакшиќ, Чаршија во Техеран, тепих Ком
Веќе беше спомнато дека се направени од природни материјали, но има и нешто друго. Поради нивната макотрпна изработка, персиските килими се исто така високо ценети поради нивниот квалитет и издржливост. Оние со милиони јазли само чекаат да бидат газени и истрошени, толку се силни што времето ништо не им може.

Иранците сакаат само да ги фрлаат своите персиски килими на снегот и да ги чистат на тој начин. Нема средства за чистење, хемиски. Се разбира додека не падне црвено вино, што всушност не може да се случи во Иран. Со соодветно внимание и грижа, генерациите можат да уживаат во нив. Овие парчиња се исто така одлична инвестиција, па нивната вредност може само да расте, со соодветно одржување.

За разлика од многу други земји, постојат стотици различни видови персиски килими од целата земја. Само во регионот Хамадан има над 134 села! Видовите персиски теписи се класифицирани во три вида: градски, селски и племенски.

Сите тие се именувани по градот или селото во кое се направени, или по племињата што ги создале.

Познато е дека градските теписи се со највисок квалитет. Оние кои ги изработуваат во Иран се познати како „ткајачи“, а некои од нив ја потпишуваат својата работа како уметничко дело, а главно се мажи.

Оние што се направени во селата или од племиња, прават семејства. Тие ткаат килими, често од сеќавање или инспирација на нивните патувања и ги продаваат како дополнителен извор на приход.

Исфахан
Градот Исфахан се наоѓа во центарот на Иран (десно опкружен со пустина и лево со планините Загрос). Таа е една од најпопуларните дестинации за посета во Иран, со прекрасна уметност, архитектура, палати и стари мостови. Тука е и познатата Шахова џамија.

Дизајн: Моделите често се инспирирани од дела на плочки во џамии или градини во палатата. Тие се главно цветни по дизајн. Имаат голем број јазли и репутација за најдобри и најквалитетни теписи во земјата.

Наин
Градот Наин се наоѓа источно од Исфахан. Во него се сместени некои од најстарите џамии во Иран кои датираат од 10 век. Дизајн: Најин килимите се претежно цветни дизајни. Палетата на бои е слонова коска, темно сина, светло сина и розова. Понекогаш ќе видите зелена и црвена боја, но не толку често.https://en.wikipedia.org/wiki/Nain_rug#/media/File:Nain_rug.jpg

Наин
Наин килимите доаѓаат во различни квалитети. Имате стандардни „Naines“ кои обично се ткаат надвор од градот, но според познатите дизајни на Naine. Што се однесува до поквалитетните, и оние кои се ткаени во самиот град, постојат три типа со три јазли: 4La, 6La и 9La. На фарси, „Ла“ се преведува како „слој“. Ова нумерирање помага да се одлучи за квалитетот на Наин тепихот, преку сознанието за бројот на слоеви на конци што се користеле во секоја основа при ткаењето на тепихот. Колку е помал бројот, толку пофини се јазлите на тепихот и поголема густина. Тие се најпопуларни во ОК денес.

Табриз и ком
На околу 600 километри западно од Техеран се наоѓа градот Табриз, кој произведува теписи на кои има централен медалјон во средината, опкружен со арабески и други цветни и градинарски шари, како што се чемпреси и тажни врби. Најпознатиот дизајн на Табриз е познат како „Табриз Махи“, дизајн заснован на познатата персиска градина која е поделена на четири дела со поток. Бидејќи потокот е полн со риби, оттука и името, махи = риба на фарси.

Градот Ком е најпознат по ткаењето фини килими од чиста свила. Тие се веројатно најголеми по бројот на јазли и никогаш нема да видите помали детали од овие персиски килими. Дизајните се толку сложени и живописни што изгледаат како дигитален цртеж. Најдоброто меѓу нив, а кога ќе го завртите грбот, ќе изгледа волшебно и репрезентативно. Моделите се позајмени од различни области низ Иран, но главно содржат градини, медалјони, растителни и животински мотиви.

Кашан (рустикален тепих со пердуви)
При спомнувањето на традиционалниот персиски тепих, црвениот Кашан (како и Керман) прво ми доаѓа на ум. Цветен дизајн, со црвена и темно сина боја. Други популарни кашански бои се крем и ф’сташко зелена. Доаѓаат и со централни медаљони и дизајн на целата површина (без медалјони). Кашан долги години е познат по текстилот и грнчарството, а овој град бил клучно место за трговија и одмор по патот на свилата.

Бахтијар
Бахтијар (Бактијар) е најпознатиот племенски тепих (номадите од ова племе живеат во планините Загрос).

Старите бахтијарски дизајни се градинарски мотиви. Сепак, многу од нив содржат животни и растенија кои ја симболизираат персиската градина. Познато е дека е еден од најиздржливите од сите персиски килими бидејќи волната од таа област е густа и брутално силна.

Најскапиот тепих во светот
После се што прочитав, излишно е да додадам дека најскапиот тепих продаден на сите времиња е персиски.

На аукцијата во Сотби за 33 милиони долари е купен „Вековниот антички персиски тепих“, од 17 век, со што ги урна сите рекорди. Аукцијата во Њујорк го збуни целиот пазар. Иако беше третиран како најретко ремек дело на неговиот занает, се очекуваше цената да не надмине 10

милиони долари, но непознат купувач не сакал да го пушти.

Извор: Бисерниот тепих на Барода
Се шпекулира дека е од Блискиот Исток и дека најверојатно е купен за тамошниот музеј, особено имајќи ја предвид поврзаноста на килимите со исламската историја.

Второто место му припадна на „Кирман Васе“, од 17 век, продаден за 9,6 милиони долари, додека на третото место е „Бисерниот тепих на Барода“, од 19 век, продаден за 5,5 милиони долари.

Извор: Кирман Васе
Но, приказната зад приказната е поинтересна од самиот тепих, а вистинскиот продавач секогаш го има. А ако местото на купување е магичниот Техеран Базар (кој секако би можел да биде дестинација на сите светски филмски режисери, особено на акционите филмови), знајте дека ова не е приказна „Ти кажувам приказна“, туку усна традиција која ја паметите и ја носите со себе.до куќата. Како валани кубанска пура на внатрешните делови на бутовите на вредните Кубанци, ткаењето на тепихот ја задржа сета мистичност и виртуозност. Затоа персиските килими сè уште се симбол на вкус, традиција, но и моќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО