9.9 C
Ohrid
Tuesday, December 6, 2022

Пахор му ја врачи државната награда за волонтирање на планинскиот спасител Смоле

НАЈЧИТАНО

Претседателот на Републиката Борут Пахор во Претседателската палата ги додели Државната награда и признанијата во областа на волонтерството за 2021 година.Друштво за наследство Башка.

Како што објаснуваат во Кабинетот на претседателот на Републиката, ова се највисоките награди за исклучителни достигнувања во областа на волонтерството, неговото унапредување и развој, кои волонтери или. Волонтерски организации се доделуваат секоја година од Комитетот на Република Словенија за доделување национални признанија во областа на волонтерството.
Наградата за волонтерство за 2021 година ја доби Тончек Смолеј, кој повеќе од 50 години работи како планински спасител. Во 1982 година го презема раководството на Планинарската станица за спасување Радовљица, која во 2006 година е трансформирана во независно здружение Планинарска спасувачка служба Радовљица, а Смолеј сè уште е претседател на здружението.

Учествувал во повеќе од 1.000 спасувачки операции, а во последните 16 години ја води комисијата за спасување од воздух. Како инструктор за спасител спроведува редовна обука на кандидати за звањата спасител-авијатичар, лекар спасител-авијатичар и доктор на брза помош и годишна обука за обновување на лиценците за спасување на планина со хеликоптер. Тој вложува над 1.000 часа годишно во волонтерски активности, се вели во образложението на комисијата за наградата.

Признанија и за работа во областа на културата и за добротворни цели
Признанија за волонтирање за 2021 година добија Ивица Чретник, Вероника Жижек, Слободан Филиповиќ, Антон Прогар, Центарот за младинска помош и Културно-техничкото туристичко здружение Башка дедишчина.

Ивица Чретник е волонтер повеќе од 50 години, работи во областа на културата, спортот и туризмот. Меѓу другото, се грижи и за промоција на пештерата на пеколот и римската некропола, каде што организира и културни настани.

Според Канцеларијата, посветеноста на работата, социјалното и менаџерското искуство на Вероника Жижек имало значително влијание врз развојот и спроведувањето на програмите Pearl Holiday, Summer Job и Youth Contact. Минатата година, во проектот Писмо за подобар ден, таа успеа да убеди повеќе од 3.000 луѓе од сите возрасти во Словенија и Европа да напишат повеќе од 5.000 писма за стари и осамени во Словенија.

Филиповиќ е основач и претседател на Културното друштво Ветер, кое повеќе од 30 години организира хуманитарни концерти, меѓу другото, активно се вклучи и во изградбата на нов дом за стари лица во Храстник. Прогар е активен член на Планинарското друштво на Словенија од 1958 година. Како волонтер израснал генерации планинари, водичи, маркацисти и чувари на планинската природа.

Центарот за младинска помош долги години обезбедува квалитетен психосоцијален развој за децата и адолесцентите и ги поддржува на патот кон растењето. Преку различни иновативни програми, тие им овозможуваат на младите да го откријат и зајакнат својот потенцијал, да ги прошират социјалните мрежи и ефикасно да се справат со предизвиците.

Културно-техничкото туристичко здружение Башка Херитиџ во Башка Грапа го зачувува и интегрира природното, техничкото, литературното, филмското и индустриското наследство во културниот туризам. Тие преку волонтерска работа ја убедија заинтересираната јавност дека наследството на нивните предци е подарок од минатото и богат извор на можности.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО