17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Партијата ГЕРБ бара итно решение за Македонија, но и за буџетот

НАЈЧИТАНО

Дневниот ред за неделните собраниски седници е надвор од јавен дневен ред. Трите теми на кои пратеничката група на ГЕРБ секогаш ќе биде во пленарната сала се кога се разговара за законот за Планот за закрепнување и одржливост и средствата на Европската унија, Законот за државниот буџет и Република Северна Македонија.

Ова на брифинг во парламентот го рече претседателката на ПГ на ГЕРБ, Десислава Атанасова за немањето кворум, јави репортерот на БГНЕС.

– Во духот на конструктивизмот, предложивме на Конференцијата на претседатели да подготви дневен ред што ги исполнува очекувањата на јавноста, поточно сите предлог-закони кои се однесуваат на средствата од Планот за закрепнување и одржливост, бидејќи на оваа тема се шпекулира веќе неколку дена – рече таа.

Атанасова нагласи дека овој предлог-закон, кој е внесен во програмата за работа на Националното собрание, е предлог-закон за прво читање и е донесен од Советот на министри на 2 јуни.

– Ништо друго за темата на Планот за закрепнување и неговите законодавни димензии не е примено од Националното собрание – вели претседателката на ПГ на ГЕРБ.

На тема Северна Македонија, Атанасова рече дека има голем број шпекулации.

– Повторно да нагласам дека Советот на министри нема поднесено предлог-одлука до Народното собрание. Ова го направија две од пратеничките групи. Притоа, со една третина од членовите на Комисијата за надворешни работи, предложивме вонредна седница на Комисијата за надворешни работи на која ќе се расправа за овие две предлог-одлуки, онолку колку што треба да се расправа во комисијата, колку што треба да се расправа во пленарната сала за оваа одлука и овие предлог-одлуки да бидат дел од собранискиот дневен ред. Ваков состанок, иако има такви услови според правилата, досега не е свикана – рече таа.

Според неа, претседателот на Комисијата за надворешна политика повеќе не одговара, вклучително и на повиците, на членовите на оваа комисија и не се знае кога ќе се свика овој состанок, за да има доволно време да се разговара и да се одлучи за двете предлог-одлуки.

– Гарантираме дека доколку Комисијата за надворешни работи денеска се состане, расправа и гласа за овие предлог-одлуки, утре ќе бидеме на пленарна седница за да ја одбраниме нашата предлог-одлука и да гласаме – рече Атанасова.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО