24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Пандемијата ја зголеми анксиозноста и депресијата кај 92% од учениците

НАЈЧИТАНО

Пандемијата на коронавирус кај 92 отсто од студентите на некој начин влијаела на поголемата преваленца на анксиозност и депресија, што е последица на пореткото дружење и самото социјализирање, покажува студијата спроведена од студенти на Факултетот за политички науки (ФПН).

Повеќе од една третина од испитаниците на истражувањето „Ставовите на студентите за периодот по Ковид 19“, со оценка од четири, на скала од еден до пет, изјавиле дека пандемијата влијаела на промената на дневните рутини, додека мал процент одговориле не.
„Само 20 отсто од студентите рекоа дека нивниот најголем проблем е стравот од пандемија, што укажува на тоа дека младите немале голем страв да не се заразат“, велат авторите на студијата.

Кога станува збор за наставата, една третина од испитаниците одговориле дека е соодветен мешан (хибриден) модел на настава, додека помал процент од оние кои сакаат онлајн настава.

„Речиси половина од испитаниците рекоа дека часовите во живо им одговараат, што ни кажува дека има нагласена заситеност на часовите преку Интернет и дека студентите се подготвени да се вратат на факултет“, се вели во соопштението, додавајќи дека 15 отсто од студентите ги оцениле часовите. пет, додека најголем број од испитаниците ги оцениле паралелките со три.

Околу 70 отсто од учениците изјавиле дека онлајн наставата на некој начин влијаела на нивната мотивација за учење, но 80 отсто од нив рекле дека тоа им помогнало полесно да се организираат.

Голем број ученици не беа приврзани за спортски активности, ниту пак пандемијата беше мотивација да се обратат кон нив, но истражувањата покажаа дека помал број ученици сепак наоѓаат различни начини за одржување на физичката активност во дозволените услови.

Две петтини од испитаниците рекле дека пандемијата не влијаела на нивната неактивност во однос на периодот пред пандемијата, но дека 40 отсто од нив се свртеле кон вежбање дома во некоја форма.

Одлуката на Републичкиот кризен штаб за ограничување на времето на работа на угостителските објекти ја оцениле 64 отсто од испитаниците со оцена еден, додека 55 отсто од учениците исто оценка дале на мерката за воведување пропусници за ковид.

Истражувањето е спроведено онлајн и со теренска анкета во периодот од 16 април до 3 мај, при што се собрани и пополнети 933 прашалници од студенти од сите степени и оние кои ги завршиле студиите.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО