8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Откриен нов мистериозен сигнал од далечна галаксија: „Се повторува“

НАЈЧИТАНО

Научниците открија уште еден повторлив извор на кражба со брзи радио бранови (FRB) што дополнително ја продлабочи мистеријата за тоа што точно може да ги произведе овие сигнали.

FRB 190520B првпат беше откриен во 2019 година, а сега е откриено дека често емитува рафали на моќни радио бранови во траење од една милисекунда.

Брзите изливи на радио бранови се една од најфасцинантните мистерии во космосот. Тие се исклучително моќни, некои ослободуваат повеќе енергија од 500 милиони сонца и траат помалку од око да трепне.

Една од најважните карактеристики на овие сигнали е тоа што тие се краткотрајни и непредвидливи. Тие обично се појавуваат ненадејно на некој дел од небото и траат само неколку милисекунди. Повеќето од нив доаѓаат од други галаксии, само еден извор е откриен во Млечниот Пат.

Повторливите FRB, односно кога тоа не е само еден интервал, туку неколку по ред, се многу ретки и особено го привлекуваат вниманието на научниците. Некои од повторливите FRB се јавуваат периодично, во редовни интервали, на секои неколку дена или месеци. Досега се откриени три повторливи извори на брзи радио бранови.

Сигналот од FRB 190520B пристигна на Земјата во мај 2019 година, снимен од радио телескопот FAST во Кина, а последователните набљудувања покажаа дека тој се повторува и доаѓа од работ на многу стара џуџеста галаксија, оддалечена речиси 4 милијарди светлосни години.

И се чини дека емитува послаби радио преноси помеѓу радио кражби, што пак укажува дека брзите радио рафали доаѓаат од компактен и стабилен радио извор, чија природа е непозната.

„Сега имаме два такви FRB, што покренува многу прашања.
Слична е ситуацијата и со повторливиот FRB 121102. Ова е првиот FRB откриен од каде доаѓа – од многу стара џуџеста галаксија оддалечена 3 милијарди светлосни години, пишува Science Alert. „Сега имаме два такви FRB, што покренува многу прашања“, рече астрономот Кејси Ло од Калтек.

На пример, сите брзи изливи на радио бранови може да се повторуваат, но нивните емисии се премногу ниски во енергија и не можат да се снимат. Научниците веруваат дека може да има најмалку два различни механизми зад појавата на FRB: кражба емитирана од различни предмети или емитирана од ист тип на објект во различни фази од неговата еволуција.

Магнетарите се вид на неутронска ѕвезда која настанала откако масивна ѕвезда се распаднала и станала супернова и која има исклучително силно магнетно поле. Можно е нормалните неутронски ѕвезди и магнети да испуштаат FRB на различни начини.

Податоците покажуваат различно растојание?

Понатамошната анализа на податоците покажа дека можеби една карактеристика на FRB не е толку корисна во мерењето на растојанието како што претходно се мислеше. Тоа е мерка за дисперзија, односно начинот на кој светлината се расфрла низ гасот помеѓу нас и изворот. Брановите со поголема фреквенција патуваат поефикасно од пониските бранови и ова може да се користи за мерење на растојанието.

За FRB 190520B, мерката за дисперзија сугерира дека изворот е оддалечен од 8 до 9,5 милијарди светлосни години. Но, други мерења на растојание покажаа дека галаксијата е многу поблиску до нас.

„Ова значи дека има многу материјал во близина на FRB и дека има плазма средина околу изворот што се повторува; што е во склад со карактеристиките на неодамна формираната супернова. Без оглед на изворот, тој е создаден неодамна“, вели астрофизичарот Кшитиј Агарвал од Универзитетот во Западна Вирџинија, пренесува Индекс.

Астрономот Ди Ли од Националната астрономска опсерваторија на Кинеската академија на науки верува дека FRB 121102 и FRB 190520B веројатно ја претставуваат почетната фаза на еволуцијата на популацијата FRB.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО