0.9 C
Ohrid
Sunday, January 29, 2023

Откриена е генетска врска помеѓу ракот на јајниците и ендометриозата

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Научниците открија генетска врска и потенцијална причинска врска помеѓу ендометриозата и некои видови на рак на јајниците.Апсолутниот ризик од развој на рак кај пациенти со ендометриоза е сè уште многу низок, но овие генетски маркери кои се преклопуваат може да им помогнат на истражувачите да ги разберат и подобро да ги третираат двете болести во иднина, пишува Science Alert.

„Не сакаме жените со ендометриоза да се грижат, но сакаме тие да бидат свесни и да знаат дека целта на оваа студија беше да го зголемиме нашето разбирање за двете болести преку разбирање на генетската врска меѓу нив“, рече молекуларниот бионаучник Сали Мортлок од Универзитетот во Квинсленд.

Австралија.Ендометриозата е релативно честа, но недоволно дијагностицирана болест. Тоа се случува кога клетките слични на слузницата на матката растат на друго место во телото, понекогаш предизвикувајќи болка или неплодност.

Како и кај другите женски состојби, ендометриозата е историски занемарена од медицината, и благодарение на тоа назадување, денес сè уште знаеме многу малку за неа, вклучително и како била предизвикана.

Неодамнешните истражувања покажуваат дека ендометриозата има силна генетска компонента, која често се групира во семејства. Епидемиолошките студии исто така покажаа дека луѓето со ендометриоза имаат поголема веројатност да развијат рак на јајниците подоцна во животот.

За понатамошно испитување на врската помеѓу двете состојби, истражувачите во Австралија собраа податоци од неколку студии за асоцијации на ниво на геном.

На крајот, тие откриле 19 генетски локации во женската ДНК кои се чини дека ги предиспонираат луѓето за ендометриоза, а во исто време ги предиспонираат и за епителен карцином на јајниците, тип кој се развива во слузницата надвор од јајниците.

„Генерално, студиите процениле дека една од 76 жени е изложена на ризик од развој на рак на јајниците во текот на нивниот живот, а ендометриозата малку го зголемува тоа на една од 55“, вели Мортлок.

Сè уште не знаеме како да предвидиме кои пациенти со ендометриоза имаат поголема веројатност да развијат рак на јајниците, но неодамнешното истражување на Мортлок ни дава некои индиции.

Студијата користела геномски податоци од неколку големи и неодамнешни мета-анализи за ендометриоза и епителен карцином на јајници. Сепак, за разлика од претходните студии, авторите беа во можност каузално да ги поврзат генетските компоненти на ендометриозата со некои видови на рак на јајниците.

Едноставно кажано, ова значи дека истражувачите откриле дека гените одговорни за ендометриозата предизвикуваат развој на ткиво што го зголемува ризикот од развој на рак на јајниците, но не и обратно.

Овој фокус сугерира дека ендометриозата и епителниот карцином на јајниците (EOC) се биолошки поврзани и дека „ефектот на генетската варијанта на ендометриозата веројатно ќе го предизвика неговиот ефект врз EOC за варијантите нагласени во оваа студија“, според авторите.

Генетските региони што ја делат ендометриозата и EOC би можеле да им помогнат на експертите да разберат кои механизми ја активираат оваа причинско-последична врска и кои биолошки патишта можат да придонесат за ризикот.

Ваквото истражување може да обезбеди потенцијални цели за лекови и опции за третман за двете болести, со што ќе се запре нивната прогресија.

Во тековната студија, на пример, беа пронајдени некои вообичаени генетски варијанти во региони за кои се знае дека се домаќини на гени кои реагираат на хормони.

Ова сугерира дека регулацијата на хормоните може да помогне да се блокира причинската патека помеѓу ендометриозата и типот на EOC познат како чист клеточен рак на јајниците (CCOC), кој е поврзан со абнормален раст на ткивото надвор од матката.

Авторите, исто така, забележуваат дека патеките за адхезија на клетките се „значително збогатени“ за некои генетски варијации кои ја делат ендометриозата и CCOC. Ова сугерира дека способноста на лезиите на ендометриоза да се прилепуваат на ткивото може да биде важен дел од развојот на болеста за двете болести.

Ендометриоидниот карцином на јајниците (ENOC), исто така, е слично поврзан со ендометриозата и, во помала мера, високостепен серозен рак на јајниците (HGSOC), кој е еден од најсмртоносните видови на рак кај индивидуи со неколку предвидливи биомаркери.

Некои од генетските маркери за ендометриоза и EOC идентификувани во оваа студија се исто така споделени со други репродуктивни болести, како што се синдромот на полицистични јајници и миома на матката.

Според тоа, авторите се сомневаат дека „нарушувањето на основните патишта важни за развојот и регулирањето на репродуктивниот и ендокриниот систем може да ги предиспонира жените за низа болести“, во зависност од нивните генетски и еколошки фактори на ризик.

Самата ендометриоза не е канцерогена, но со текот на годините, истражувачите го споредуваа начинот на кој ендометријалните лезии метастазираат, шират, напаѓаат и оштетуваат ткиво со оние на клетките на ракот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Безбедното чествување на Гоце Делчев во фокус на разговорите

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и министер за внатрешни работи на Република Бугарија Иван Демерџиев со придружна делегација, утре, ќе престојува во работна...

Руските сили го гранатирале градот Херсон, кој е под украинска контрола, но многу од жителите веќе се евакуирани во соседните места

Руските сили денеска го гранатирале градот Херсон, кој е под украинска контрола, но многу од жителите веќе се евакуирани во соседните места. Ова го...

Веста за избодената д-р Елвира Којиќ, психијатар во Вировитица во Хрватска одекна во регионот

Веста за избодената д-р Елвира Којиќ, психијатар во Вировитица во Хрватска одекна во регионот. Докторката во саботата попладне била нападната во нејзината приватна ординација...
spot_img
spot_img
spot_img