3.3 C
Ohrid
Monday, November 28, 2022

Орални улцерации: Причина, симптоми и како да се лекува овој непријатен проблем?

НАЈЧИТАНО

Рани, гребнатини и крварење во устата се честа појава кај некои пациенти. Оралните улцерации обично се болни на допир и можат негативно да влијаат на секојдневниот живот бидејќи им отежнуваат на пациентите да јадат нормално. Неможноста за нормално хранење го отежнува внесувањето на потребните хранливи материи и витамини, а со тоа го забавува третманот.

Оралните улцерации можат да настанат како резултат на разни болести, а зборуваме за пукнатини на кожата или епителот што го обложуваат мекото ткиво на усната шуплина. За лекување се користат различни лекови, но третманот првенствено зависи од причината за оралната улцерација.

Што се орални улкуси?
Орални улцерации на мукозната мембрана, афти или оштетување на месото на усната шуплина може да бидат со различни форми и големини и да предизвикаат различни нивоа на болка кај пациентот. Улцерации се предизвикани од болести чии симптоми се оштетување на оралната мукоза. Најчести болести кои предизвикуваат орални улцерации кај општата популација се афтозни улцерации или рекурентен афтозен стоматитис.

За многумина, овие болести се познати како рани, непријатни рани во устата, кои се еден вид орална улцерација. Ваквите рани и оштетувања се јавуваат повторливо, односно често се појавуваат повторно по третманот. Раните се и најчестото заболување на оралната слузница, кои според механизмот на нивното настанување се третираат како автоимуна болест, но не во класична форма. Причината за тоа е што тие спонтано се појавуваат и исчезнуваат.

Оралната улцерација се јавува поради автоимуна реакција и уништување на епителните клетки. Оваа реакција е направена од автореактивни клетки, ЦД8 лимфоцити, кои се насочени кон епителните клетки во нашата усна шуплина. Тие се појавуваат кај околу 20 отсто од целокупното население, почесто кај деца, жени, луѓе кои се изложени на долготраен стрес и кај луѓе со повисок економски статус. Иако можеби звучи нелогично, тие се појавуваат многу ретко кај пушачите.

Како да препознаете афти?
Раните се појавуваат на мукозната мембрана на долната усна, на дното на усната шуплина и на долната страна на јазикот. Тие можат да се појават на сите делови од усната шуплина, иако се поретки на образите или на мекото непце. Овие орални улкуси имаат кружен или овален облик, плитки и обично покриени со жолти или сиви наслаги. Тие се јасно ограничени, подигнати и видно осветлени.

Некои пациенти може да почувствуваат печење или чешање на местото каде што ќе избие оралната улцерација пред да се појават рани.

Слични на овие орални улцерации се рани кои се појавуваат на непцата или на тврдото непце. Тие не се вбројуваат меѓу автоимуните нарушувања бидејќи најчесто се предизвикани од повреда на епителот (кожата). Во овој случај, афтите обично се потонати наместо подигнати, имаат црвена граница и жолто дно. Тие се болни и можат да предизвикаат отекување на регионалните лимфни јазли. Пред избувнувањето се појавуваат и симптоми како што се чешање, печење и воспалителни реакции. Овие рани заздравуваат спонтано.

Оралните улцерации или афти може да бидат со неколку големини:

1. Мали чиреви:
Најчесто тие се плитки со црвена граница, најчесто на работ на јазикот и букалната слузница, болни и спонтано зараснуваат без лузни.

2. Големи рани:
Ретко се појавуваат, обично се наоѓаат на устата, страничните делови на јазикот и увулата, помали се од малите орални улцерации и продираат подлабоко во ткивото, поради што не се болни. Потребно им е подолго време да зараснат, околу еден месец, а потоа остануваат лузни.

3. Херпетиформни афти:
Слично на оштетувањето од херпес, бројните мали оштетувања кои се спојуваат едни со други, се исклучително болни и предизвикуваат други симптоми како што се зголемена саливација и отежнато зборување и голтање. Траат околу две недели.

Оралните чиреви или афтите мора да се разликуваат од оралниот херпес бидејќи тие не се третираат на ист начин. Покрај тоа, кортикостероидите дадени за рани од рак не треба да се користат за херпес. Тие се разликуваат по тоа што имаат различен изглед, болка и времетраење. Херпесот може да се појави на кожата, а ретко и во устата, додека рани никогаш нема да се појават на кожата. Мозолчињата околу и на усните во случај на херпес ќе се појават поради слаб имунитет, зголемен стрес и болест, а рани не се поврзани со овие ситуации.

Причина за орални улцерации или афти
Како и кај другите автоимуни болести, причината за оралните улцерации не е целосно јасна. Научно и медицински, некои фактори и можни причини се докажани, но не постои целосно објаснување зошто се појавуваат рани и други видови на орални улцерации. Многу непознати информации за оваа болест сè уште се необјаснети, како и текот на рани.

Оралните улцерации можат да бидат и еден од симптомите на други болести кои можат да се појават во детството. Фактори поврзани со појавата на орални улцерации се:

– траума на усната шуплина

– стрес – физички и емоционален

– храна – чоколадо, кафе, јајца, бадеми, јагоди, домати

– наследност – ако и двајцата родители имаат орални улцерации, веројатноста дека и нивните деца ќе ги имаат е 90%

– недостаток на хранливи материи, витамини и минерали

– гастроинтестинални заболувања – Кронова болест, улцеративен колитис, Бешеова болест

– менструален циклус и менопауза

– инфекции на усната шуплина кои предизвикуваат ерозии и улцерации на оралната мукоза

– улцеронекротична гингива

стоматитис – најчесто кај луѓе заразени со ХИВ или луѓе кои страдаат од леукемија

Дијагноза и третман на рани
Со оглед на тоа што причината за оралната улцерација не е целосно јасна, потребно е да се обрне внимание на причината и другите симптоми кои се појавуваат кај пациентот. Ако се работи за специфична болест како Кроновата болест, јасно е дека третманот е насочен кон решавање на таа болест.

Првиот чекор е да се исклучат предизвикувачките фактори, а потоа да се провери крвната слика, железото и витамините од групата Б. Во случај на недостаток на железо или фолна киселина, потребно е истото да се замени во

организам. Кај некои пациенти може да се препорача тестирање на Helicobacter pylori, за кое се дава и специфична терапија.

За добра дијагноза потребно е да се направи специфична клиничка слика со сите податоци за пациентот. Обично не е потребна биопсија.

Оралните улцерации и рани се повторувачка болест и обично се повторуваат кај пациентот дури и по заздравувањето. Тие може да се разликуваат во следниот повик од минатиот пат. Целта на третманот е да се намали отокот, болката и да се спречат лузни. Покрај тоа, неопходно е да се зајакне имунитетот. Сепак, не постои лек кој засекогаш ќе се ослободи од рани.

Лековите што може да се користат се обично локални кортикостероиди, антисептички раствори за плакнење, чаеви за миење уста, локален анестетик за болни рани и избегнување на храна која може да предизвика зголемена болка и воспаление. Во случај на орални улцерации, се препорачуваат и додатоци во исхраната за зајакнување на имунолошкиот систем, особено во однос на витамин Б комплекс.

Помош може да се обезбеди и со менување на навиките на живот во форма на намалување на стресот, поминување повеќе време на свеж воздух, поквалитетен сон, ослободување од шеќер и алкохол, топла храна и газирани пијалоци. Општо земено, се покажа дека е ефикасно менувањето на исхраната со поздрави опции.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО