5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

ОН: Пет милиони деца починаа во 2021 година пред нивниот петти роденден

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Се проценува дека пет милиони деца починале во 2021 година пред да наполнат пет години, според податоците на ОН објавени во вторникот.

Најновите проценки објавени од Меѓуагенциската група на Обединетите нации за проценки на детска смртност (UN IGME), исто така, покажуваат дека 2,1 милион деца и млади на возраст од 5 до 24 години починале во истиот период, што е еквивалентно на една смрт на секои 4,4 секунди.

Посебен извештај на групата на ОН, исто така, открива дека 1,9 милиони бебиња биле родени мртво во 2021 година. Многу од овие случаи можеле да се избегнат со подобра здравствена заштита, се наведува во извештајот.

„Таква раширена и спречена трагедија никогаш не треба да се прифати како неизбежна“, рече Видја Ганеш од УНИЦЕФ.

„Напредокот е можен со посилна политичка волја и насочени инвестиции во еднаков пристап до примарна здравствена заштита за секоја жена и дете.

Иако работите се подобрија севкупно од 2000 година – со глобалната стапка на смртност до пет години опадна за 50 отсто, пад од 36 отсто на стапката на смртност на постарите деца и младите и намалување на стапката на мртвородени за 35 отсто – „напредокот е значително забавен од 2010 година“, се вели во соопштението.

ИГМЕ на ОН предупреди дека речиси 59 милиони деца и млади луѓе ќе умрат пред 2030 година доколку „не се преземат брзи мерки за подобрување на здравствените услуги“.

Извештаите, исто така, покажаа дека субсахарска Африка е одговорна за 56 отсто од сите смртни случаи на возраст под пет години во 2021 година, а децата родени во регионот се изложени на најголем ризик од детска смрт во светот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Владата го смени името, но но не и планот

Владата воведува данок против оние форми кои енормно профитираа од кризите изминативе две-три години, само го нарекува со друго има, данок за солидарност. Имено, доколку државата...

И на МНР му „пукна филмот“

Министерството за надворешни работи на Северна Македонија преку соопштение, со жалење констатира дека собраниската декларација за наводна „ескалација на агресивни антибугарски активности во Република...

Груевски ја коментира ситуацијата со соседна Бугарија

„Од секогаш сум тврдел дека македонското прашање може да се затвори само тогаш кога ќе е во корист на Македонија и на македонскиот народ...
spot_img
spot_img
spot_img