23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Олеснете ја хроничната болка во нозете со оваа едноставна вежба

НАЈЧИТАНО

За многу луѓе, болката во нозете може да биде сериозна непријатност. Но, за други, справувањето со хроничната болка во глуждот или петицата е секојдневна појава.

Истражувањата покажуваат дека вежбите за мобилност често се фокусираат на истегнување на тетивата и тетивите, а редовното движење на мускулите на долниот дел на ногата е важен чекор кон чувството на подобро во стапалата.

Можете да правите едноставни вежби за мобилност само околу глуждовите и стапалата на секое стапало кои исто така влијаат на вашите лисја. Всушност, овие вежби може да се изведуваат дури и додека лежите во кревет или седите на маса на работа.

Оваа рутина од пет движења за глуждовите и стапалата е фокусирана на мускулите и тетивите. Истражувањата покажаа дека вклучувањето на статичко и динамично истегнување може да го подобри вашиот опсег на движење. Затоа, истегнувањето кое трае од пет до 10 секунди и истегнувањето кое продолжува да се движи за време на истегнување се клучни за подобрување на мобилноста.

Вежбајте ја оваа рутина еднаш дневно, поминувајќи низ секое движење полека и внимателно, за да го зајакнете опсегот на движење и флексибилноста околу зглобовите.

1. Свиткување на стапалата
Исправете ја едната нога и свиткајте го стапалото нагоре и доближете ги прстите до потколеницата. Држете го стапалото во таа положба пет секунди. Повторете ја оваа рутина пет пати, а потоа сменете ја ногата.

2. Флексија и екстензија
Свиткајте ја едната нога нагоре, држете пет секунди, а потоа, наместо веднаш да се префрлите од флексија на продолжување, продолжете со свиткување. Потоа насочете ги прстите напред и држете ги пет секунди.

3. Кругови на часовникот
Седејќи или лежејќи, свиткајте ја едната нога нагоре. Ова се нарекува позиција 12 часот. Потоа ротирајте го глуждот така што стапалото е насочено надесно и тргнете кон 1 часот. Продолжете во насока на стрелките на часовникот додека не стигнете до 6 часот. Повторете пет пати, а потоа свртете пет пати спротивно од стрелките на часовникот.

4. Ротација на глуждот
Истегнете ја едната нога пред вас. Однадвор, завртете го стапалото на страна и држете го пет секунди.

5. Свиткување на прстите
Оставете ги двете нозе да се релаксираат. Потоа замислете како се обидувате да здробите парче ткаенина на подот и да го подигнете со нозете. Цврсто свиткајте ги сите 10 прсти и држете ги пет секунди. Опуштете се и опуштете ги нозете. Повторете го ова 10 пати, пишува CNN.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО