2.9 C
Ohrid
Sunday, November 27, 2022

Околу 400.000 луѓе во Србија живеат со дијагноза на ретка болест или состојба

НАЈЧИТАНО

Во Србија околу 400.000 луѓе живеат со дијагноза на ретка болест или состојба, според Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

По повод 28 февруари, Меѓународниот ден на ретките болести, Батуту изјави дека Србија ја прифатила дефиницијата на Европската комисија, според која ретки болести се оние кои се јавуваат кај помалку од пет лица на 10.000 жители.

„Следејќи ги препораките на Европската комисија за проценка на зачестеноста на ретки болести (до осум отсто од вкупното население), се проценува дека околу 400.000 луѓе во Србија живеат со дијагноза на ретка болест или состојба“, рече Батуту.

Исто така, беше констатирано дека програмата за ретки болести во Србија, за периодот 2020-2022 година, е донесена во декември 2019 година, а дека во октомври 2020 година е формирана работна група за следење и координација на спроведувањето на таа програма.

„Според анализата на податоците добиени од болничките институции, во текот на 2020 година се хоспитализирани 14.913 лица со дијагноза на ретка болест“, наведе Батуту на својата веб-страница.

Според податоците од електронската фактура од секундарно и терцијарно ниво на здравствена заштита, во текот на 2019 година се регистрирани вкупно 12.609 осигуреници заболени од ретки болести.

Се наведува дека на лекување им биле обезбедени лекови на „Листата на лекови“.

Во текот на 2020 година во здравствените установи од секундарното и терцијарното ниво на здравствена заштита се обезбедени лекови надвор од списокот на лекови за 231 лице заболени од ретки болести, додаде Батут.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО