25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

„Од 75 убиени хрватски витези, 30 родени во БиХ, не смееме да ги заборавиме“

НАЈЧИТАНО

Претседателот на Републиката Зоран Милановиќ денеска учествуваше на одбележувањето на 31-годишнината од основањето на специјалните сили на ХВ и Денот на командата на специјалните сили. Во Делнице, Милановиќ им рече на припадниците на специјалните сили дека тие се исклучителна единица на која се гледа со посебно око и со поголеми очекувања.

„Ова е хрватски чувар од посебна категорија, тука се учат, вежбаат и усовршуваат најкомплексните вештини, а да се каже дека си елита не е претерување, факт е. На тебе се гледа со посебен поглед и со поголеми очекувања, со тоа си пораснал и имај го тоа на ум во секое време. Вашата репутација мора да биде недопрена“, рече претседателот, додавајќи дека вештините што ги стекнале припадниците на специјалните сили може најдобро да се стекнат во соработка и интеракција со другите бидејќи „малите нации и малите армии не можат да напредуваат ако не се во постојан контакт со е различно и отворено.” “.

„Нашиот свет е широк и мораме да работиме со него. Од друга страна, во сите овие сојузи не сме за нив, туку за себе. Овие знаења, вештини, способности и рутини ги стекнувате со цел, пред сè, да ја браните Хрватска, нејзините интереси и нејзиното место во светот. Се друго е добро и неопходно, но споредно“, изјави Милановиќ.

„Фактите како почнавте, кој ве создал, од каде дојдовте – лесно се заборава“, рече претседателот Милановиќ, нагласувајќи ја важноста на меморијата бидејќи, како што рече, „тоа прави идентитет, прави нација и нè поврзува .

„Треба да се потсетиме на фактот дека од 75 загинати, ваши соборци, пријатели, хрватски витези, триесет се родени во Босна и Херцеговина. Од останатите 45, веројатно половината се од Босна и Херцеговина. Ова беше време кога Хрватска најмногу ја бранеа синови од малите заедници. Не смееме да се откажеме од овие луѓе, не смееме да се откажеме од нивните деца и потомци, тие се дел од нас во друга држава и ќе бидат во друга држава, но не смееме да им забиваме нож во грб. Тоа е политика, политика за која ми треба и императив да зборувам јавно и јавно ќе зборувам“, рече тој.

Претседателот Милановиќ им порача дека нивното знаење, живот, безбедност и среќа на нивните семејства никогаш нема да бидат залудно потрошени, но секогаш и исклучиво имајќи го предвид еден императив, а тоа се хрватскиот интерес, хрватските граници, хрватската демократска влада, хрватската територија и хрватскиот човек. Сè друго доаѓа, како што кажува самиот збор – нешто друго“, заклучи претседателот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО