7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Од 1 октомври за многумина доаѓа најголемото зголемување на платите во Германија

НАЈЧИТАНО

Од 1 октомври законската минимална плата во Германија ќе се искачи на дванаесет евра на час од сегашното ниво од 10,45 евра.

Сојузниот министер за труд Хубертус Хеил (СПД) го опиша претстојното зголемување во говорот за многумина како „веројатно најголемиот скок на платите во нивните животи“.

Но, што значи ова за луѓето со мини и миди работни места?

Новата минимална плата носи промени и за маргиналните хонорарци на мини работни места и за вработените на средни работни места. Анке Маркс, адвокат во Работната комора во Сар, објаснува дека горната граница на заработка за малите бизниси ќе се зголеми од 450 на 520 евра од октомври.

Лимитот во иднина ќе се заснова на неделно работно време од десет часа и новата законска минимална плата. „Со минимална плата од дванаесет евра, можете да работите околу 43 часа месечно“, вели Маркс.

Меѓутоа, во договорот мора да се прилагодат само платите, а не работното време.

Мини работни места се помали работни места во кои вработените работат најмногу 70 дена во една календарска година, а претходно им беше дозволено да заработуваат најмногу 450 евра месечно. Тие не треба да плаќаат никакви придонеси за нивното социјално осигурување.

Основното правило за мини-бизнисите е дека секој кој заработува повеќе од 450 евра во просек (од октомври: 520 евра) месечно не се смета за мини-бизнис. Има исклучоци ако вработените само повремено и неочекувано го надминуваат плафонот за приход.

Од 1 октомври, сепак, надминувањето на таа граница е законски пропишано. Тогаш вработените може да ја надминат границата за мали работни места од 520 евра само во два календарски месеци од годината, објаснува Маркс. Дополнително, во еден календарски месец можат да заработат најмногу двојно повеќе од горенаведената сума: 1.040 евра.

„Затоа, ако вишокот беше непредвидлив, може да се заработи максимум 7.280 евра годишно наместо 6.240 евра што се можни во принцип“, пресметува Маркс. Измените се утврдени со закон.

Новини има и за вработените на таканаречените миди работни места. Досега можеа да заработуваат од 450,01 до 1300 евра месечно. За разлика од маргиналните хонорарци на малите работни места, средно тајмените, исто така, плаќаат во нивните бенефиции за социјално осигурување, иако со помали придонеси на вработените од редовните заработувачи.

Значи, работата за миди започнува таму каде што завршува мини-работата. Според тоа, со новата минимална плата и овде се зголемуваат лимитите: вработените на средни работни места од октомври можат да заработат од 520,01 до 1600 евра. Поради нивната позиција помеѓу ниска и нормална заработка, миди работните места се нарекуваат и „зони на лизгање“.

На дното на оваа лизгачка зона, средните работници се ослободени од придонеси за социјално осигурување, објаснува адвокатот Маркс. Се зголемува учеството на придонесите за работодавачите. Тоа значи: До лимитот од 1.600 евра, придонесите за социјално осигурување постепено се прилагодуваат на редовниот придонес, пренесува Fenix ​​Magazine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО