7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Од утрово експлозија на цените на германските бензински пумпи

НАЈЧИТАНО

Цените на многу германски бензински пумпи денеска беа значително повисоки.Ова го покажува брзата проценка на цените на речиси 400 бензински пумпи во Минхен, Берлин и Хамбург во четвртокот од 6 до 6:30 часот, спроведена од германската агенција за печат користејќи податоци за цените на горивата од ADAC, пренесува магазинот Fenix.

Премиум бензинот Е10 чинеше повеќе од 2 евра во четвртокот наутро на повеќето испитани бензински пумпи. Во средата наутро ниту една од анкетираните бензински пумпи немаше цени над тој праг.

Дизелот, пак, во средата веќе чини повеќе од 2 евра на повеќето анкетирани бензински пумпи. Цената на дизелот во четвртокот на повеќето бензински пумпи беше далеку над 2,10 евра, а на места и над 2,30 евра. Аритметички гледано, цената на Е10 може да се зголеми за 17 центи како резултат на укинувањето на намалувањето на данокот на дизелот од 35 центи.

Сепак, цените веќе значително се зголемија во последните две недели. Дополнително, операторите на бензински пумпи до среда купуваа и со намалена даночна стапка и првично можеа да ги продаваат бензините и дизелот поевтино.

Така, би можело да помине одредено време пред укинувањето на даночното намалување – познато и како попуст за резервоари – да има целосен ефект врз клиентите.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО