27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Од септември во Германија бонус од 300 евра – еве кој ќе го добие

НАЈЧИТАНО

Вработените во Германија од септември ќе добиваат еднократен бонус во износ од 300 евра за помош при поскапувањето на енергенсите.

Откако пензионерите и студентите претходно беа изоставени од овој владин пакет, бројни социјални здруженија со месеци бараат да се вклучат и примателите на пензија во пакетот помош. Но, со многу легален трик, пензионерите можат да профитираат и од енергијата со паушална стапка.

Со цел да се ублажи финансиското влијание од вртоглавото зголемување на цените на енергијата, федералната влада одлучи, меѓу другото, да воведе единствена цена на енергијата, пишува магазинот Феникс.

– Паушалната цена на енергијата (ЕПП) од 300 евра има за цел да ги растерети оние групи на население кои вообичаено носат патни трошоци поврзани со нивните приходи и кои во оваа смисла се многу оптоварени поради актуелниот тренд на цените на енергијата, објаснуваат од Федералната управа. на Министерството за финансии.

Покрај самовработените и вработените, 300 евра имаат и оние кои работат мини и привремени работници во земјоделството и шумарството. Единствен услов е работната активност да се одржи најмалку еден ден во 2022 година.

– Дејноста не мора да се врши во одредено време или во минимален временски период, велат од Сојузното Министерство за финансии.

За пензионерите тоа значи: Ако сте прифатиле мини-работа во 2022 година, ќе добиете и паушална стапка за енергија од 300 евра како мини-работа. Но, работодавачот може да ја изврши исплатата само доколку работникот писмено потврдил пред исплатата дека тоа е прв работен однос, објаснува порталот Haufe financija.

Ова треба да биде случај за повеќето постари лица во малите бизниси.

Доколку работодавачот не е обврзан да поднесе даночна пријава, како на пример во случај на мини-работа во приватни домаќинства, вработените можат да побараат паушална цена на енергија во својата даночна пријава. Оваа рута ја избираат и пензионерите кои не се активно вработени од 1 септември, на пример затоа што имале мини работа од февруари до април.

Инаку, паушалната цена на енергијата не е вклучена во лимитот од 450 евра, бидејќи еднократното плаќање не претставува надоместок за кој се плаќаат придонеси за социјално осигурување. Сепак, еднократното плаќање мора да се оданочи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО