16.2 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Одобрен лекот за рак на дојка на „Астра Зенека“

НАЈЧИТАНО

Лекот Енхерту (Enhertu) на Британско-шведската фармацевтска компанија Астра Зенека и јапонската медицинска компанија Даичи Санкјо (Daiichi Sankyo) е одобрен во Европската унија како монотерапија за лекување на возрасни пациенти со рак на дојка.

Лекот е одобрен за лекување на пациенти со нересектабилен или метастатски HER2-позитивен карцином на дојка кои примиле еден или повеќе претходни режими базирани на анти-HER2, рече Астра Зенека.

Лекот заеднички го развија и комерцијализираа Астра Зенека и Даичи Санкјо.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО