0.9 C
Ohrid
Sunday, January 29, 2023

„Одлуката за забрана за извоз на брикети и пелети може да создаде огромен проблем“

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

„Одлуката за забрана за извоз на брикети и пелети може да создаде огромен проблем“
Синдикатот на работодавачи на Република Српска смета дека Одлуката за забрана за извоз на одредени сорти шумски дрва, огревно дрво и производи од дрво донесена од Советот на министри на Босна и Херцеговина на 67. вонредна седница може да предизвика огромен проблем за домашните производители на брикети. и пелети.кои поради оваа одлука ќе претрпат тешки последици.

Пазарот за производство на пелети во Република Српска по капацитет не е доволно голем, а во случај на примена на Одлуката, некои производители на пелети ќе се соочат со дополнителен проблем поради големиот број вработени и транспортни средства, а би настрадале превозниците. оштетување. Исто така, брикетите речиси никогаш не се пласираат на домашниот пазар, а доколку се спроведе забраната за извоз ќе биде потребен голем капацитет за негово складирање.

Затоа, бараме од Советот на министри на БиХ споменатата Одлука да биде изменета со воведување извозни ограничувања за да можат работодавачите сепак да ги исполнуваат договорните обврски од претходниот период. Тоа би можело да се направи, на пример, со дозволување на секој извозник на пелети или брикети во тековната година да извезе исто количество производи што ги извезувал во претходните години, бидејќи на тој начин би имало доволно стока за домашниот пазар.

Се надеваме дека во разговорот со Советот на министри на БиХ ќе најдеме начин да не го загрозиме бизнисот на работодавачите, а во исто време да го заштитиме јавниот интерес, соопшти Синдикатот на работодавачи на РС.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Безбедното чествување на Гоце Делчев во фокус на разговорите

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и министер за внатрешни работи на Република Бугарија Иван Демерџиев со придружна делегација, утре, ќе престојува во работна...

Руските сили го гранатирале градот Херсон, кој е под украинска контрола, но многу од жителите веќе се евакуирани во соседните места

Руските сили денеска го гранатирале градот Херсон, кој е под украинска контрола, но многу од жителите веќе се евакуирани во соседните места. Ова го...

Веста за избодената д-р Елвира Којиќ, психијатар во Вировитица во Хрватска одекна во регионот

Веста за избодената д-р Елвира Којиќ, психијатар во Вировитица во Хрватска одекна во регионот. Докторката во саботата попладне била нападната во нејзината приватна ординација...
spot_img
spot_img
spot_img