5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

Одите на скијање во Австрија? Отсега ќе мора да внимавате!

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Австријците најстрого ќе го казнат секој кој нема соодветно складирана скијачка опрема.

Кога одите на скијање, особено ако се работи за еднодневно скијање, многу луѓе овде се прилично невнимателни, па дури и невнимателни кога станува збор за чување скии во возилото. Има многу скијачи и возачи кои ги чуваат своите скии преку пригоден отвор на потпирачот за грб на задните седишта или ги поставуваат веднаш над задните седишта. Наскоро, пак, секој што ќе биде фатен од полицијата во Австрија ќе може да добие висока казна.

Имено, северните соседи воведоа промена или иновација во кодексот, според кој полицијата ќе може да го казни секој што превезува скии или опрема за скијање во автомобил на начин што ќе ја загрози сопствената безбедност или безбедноста на другите патници во возилото. Очигледно тоа е проблем со кој Австријците имаат многу да се справат.

И скиите и скијачките чизми се предмети кои, во случај на сообраќајна несреќа или едноставно насилно сопирање, може да предизвикаат сериозни повреди или дури и смрт на патниците во кабината. Затоа, скиите мора да се чуваат во покривна кутија или на багажниците на покривот. Скијачките чизми и бандерите, пак, може да се превезуваат во возилото, но ако е можно, на дното на багажниот простор, инаку каде било во багажникот.

Споменатата мерка е следна во низата прилично радикални мерки кои Австријците, инаку една од побезбедните земји во Европската унија во однос на безбедноста во сообраќајот, ги воведоа во последните две години. Така, на пример, значително се зголемени казните за брзо возење, а за најтешките прекршители кои се осомничени за учество во нелегални друмски трки, постои можност и веднаш и трајно да се одземе автомобилот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Владата го смени името, но но не и планот

Владата воведува данок против оние форми кои енормно профитираа од кризите изминативе две-три години, само го нарекува со друго има, данок за солидарност. Имено, доколку државата...

И на МНР му „пукна филмот“

Министерството за надворешни работи на Северна Македонија преку соопштение, со жалење констатира дека собраниската декларација за наводна „ескалација на агресивни антибугарски активности во Република...

Груевски ја коментира ситуацијата со соседна Бугарија

„Од секогаш сум тврдел дека македонското прашање може да се затвори само тогаш кога ќе е во корист на Македонија и на македонскиот народ...
spot_img
spot_img
spot_img