3.3 C
Ohrid
Friday, February 3, 2023

Ограничувањето на порастот на температурата до 2 °C ќе спаси 25.000 морски видови

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Од друга страна, ако емисиите на стакленички гасови продолжат да растат неконтролирано, околу 90 отсто од испитуваните морски видови ќе бидат изложени на висок или критичен ризик, покажуваат резултатите од новата студија.

Иако глобалното затоплување е само еден од предизвиците со кои се соочуваат жителите на морските води, многу е важно да се спречи порастот на температурата за да се одржи биолошката разновидност во морињата. Имајќи ги предвид најновите наоди на истражувачите за негативното влијание на штетните емисии врз подводниот свет, секое понатамошно одложување на климатските активности може скапо да не чини, пишува порталот Klima 101.

Ако емисиите на стакленички гасови продолжат да растат неконтролирано, околу 90 отсто од скоро 25.000 морски видови кои се проучуваат ќе бидат изложени на висок или критичен ризик, се вели во научниот труд објавен во реномираното списание Nature Climate Change. Ризикот се дефинира како неможност на поединците да преживеат во областите каде што моментално живеат.

Сепак, добрата вест е дека ризикот за речиси сите морски видови и екосистеми може да се намали ако човештвото ги намали емисиите на јаглерод диоксид во согласност со Парискиот договор и зголемувањето на температурата се запре на 2 °C.

За да се одржи биолошката разновидност во морињата, неопходно е да се намали експлоатацијата на фосилните горива

Почетната точка на меѓународниот тим на научници, предводен од канадскиот Универзитет Далхаузи, беше создавањето на Индексот за климатски ризик за биолошка разновидност (CRIB).

Експерти од Канада, Германија, Обединетото Кралство и Филипините анализираа како морските видови се справуваат во минатите, сегашните и идните клими – гледајќи ги нивните вродени карактеристики како што се толеранцијата на топлина и големината на телото. Врз основа на претходната чувствителност на климатските промени, нивната способност да се прилагодат и проектираната изложеност на глобалното затоплување под различни околности, тие ја пресметаа климатската ранливост за вкупно 24.475 морски видови.

Авторите на студијата конечно ги конвертираа добиените податоци и ги позиционираа морските видови на скала на апсолутен ризик – од најнизок (незначителен) до највисок (критичен).

Неконтролирани емисии наспроти. успешна климатска акција
Конечниот производ од нивната работа дава увид во тоа кои морските суштества ќе бидат победници, а кои губитници на фронтот на климатските промени, во две ситуации: во првото сценарио, човештвото непромислено согорува фосилни горива, додека во второто сценарио успеваме да ги исполниме целите на Парискиот договор . Овие слики од можното утре на морскиот свет се во целосна контраст една со друга, а потенцијално најважната разлика меѓу нив е значително поголемиот број на победници во вториот случај.

Во првото сценарио, штетните емисии би можеле да предизвикаат зголемување на просечната температура на океаните за 3-5 °C до 2100 година. Тогаш 90 отсто од испитуваните морски видови би биле изложени на ризик – во просек, нивниот опстанок би бил загрозен на 85 отсто од нивната територија. Најголемите предатори како ајкулите, туните и сабјарката би го претрпеле најсериозниот удар. Со оглед на тоа дека предаторите се на врвот на синџирот на исхрана, нивното евентуално исчезнување би ја оштетило структурата и функционирањето на екосистемот.

Веќе сега, кога површината на океанот се загреа за 0,65 °C во споредба со 20 век, морскиот свет ја менува исхраната, размножувањето и местото на живеење.

Климатскиот ризик би бил најголем во суптропските и тропските зони, кои претставуваат жаришта на биолошката разновидност, како и во крајбрежните региони, вклучително и Медитеранот, каде што се ловат најголеми количества риба. Ваквиот развој на ситуацијата не е закана само за морските видови, туку и за луѓето кои зависат од океаните – а според проценките на Обединетите нации има повеќе од три милијарди. Во случај на трансформација на подводниот свет би претрпеле големи загуби, пред се храна и приходи. Посебна загриженост е тоа што најтешко ќе бидат погодени сиромашните нации како Индија и Камбоџа.

Но, ова е само една од можните иднини. Има и поодржлив и попозитивен – за чија реализација е доволно државите да се придржуваат до она што го ветија во Париз во 2015 година.

Намалувањето на штетните емисии, кои потекнуваат од согорувањето на фосилните горива, би го намалило, па дури и го елиминирало климатскиот ризик за речиси сите морски видови и екосистеми, што би имало позитивно влијание врз рибарите и неразвиените земји, се вели во научниот труд.

Од каде потекнува туната со сина опашка од Атлантикот на Гренланд?
Не смееме да го изгубиме од вид фактот дека климатската криза веќе сега, кога површината на океанот се загреа за околу 0,65 °C во споредба со минатиот век, ги погодува речиси сите организми кои ги населуваат морињата – од најмалите бактерии до џиновите. китови, но и дека дел од нив полека губиме неповратно.

Зголемената температура на водата предизвикува морските суштества да бараат нови, посоодветни места за живеење – така што една студија од 2013 година покажува дека видовите од морето мигрираат и до 10 пати побрзо од оние на копно за да избегаат од загреаните мориња. Морските животни се движат кон половите каде што водата е постудена. Делумно под влијание на овој феномен, туната со сина опашка од Атлантскиот Океан се појави во август 2012 година во водите на Гренланд, кои тогаш беа невообичаено топли.

Морски видови тие се движат кон поларните региони за околу 60 километри во текот на една деценија

Во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC), кој ги обединува најистакнатите климатолози и биолози во светот, се наведува дека морските видови се движат кон поларните региони за околу 60 километри во текот на една деценија.

Некои животни можеби не прибегнале кон радикални средства како што е преместување – но тие се принудени да јадат поинаку, или потоплиот воздух и океаните влијаат на нивната репродукција. На пр. на островот Рејн, во Пацификот, дури 99% од популацијата на зелените морски желки се женки. Причината за ова е зголемување на температурата.

Слични турбуленции на морскиот свет се очекуваат и во иднина. Сепак, колку ситуацијата ќе биде драматична зависи од климатските активности.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

МВР гарантира безбедно чествување на 4 февруари

Министерството за внатрешни работи најостро ги демантира, како што наведува, лагите изнесени на еден портал дека за безбедноста во сабота ќе се грижат и...

Даниел Поповиќ откри која е Џули од познатата песна

Музичарот Даниел Поповиќ ја претставуваше Југославија на Евровизија во 1983 година во Минхен со песната „Џули“. Освои високо четврто место и песната стана хит....

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...
spot_img
spot_img
spot_img