23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Ова се 3-те највалкани места во куќата кои многумина забораваат да ги исчистат

НАЈЧИТАНО

Топлиот воздух носи влага, поголемо ниво на мувла и повеќе инсекти во нашите домови, па затоа е неопходно да се обрне посебно внимание на неколку места при чистењето, кои многумина ги забораваат и прескокнуваат.

Фиоки за фрижидер
Само 10 отсто од Американците редовно ги дезинфицираат фиоките во фрижидерот, според истражувањето на повеќе од 1.500 луѓе спроведено од Local Gardener. Тоа е проблемот, вели Јасмин Девенпорт-Мареј, поранешен здравствен инспектор.

„Сè што доаѓа во контакт со храната мора да се исчисти и дезинфицира“, објаснува таа. Ова е особено важно бидејќи сè што протекува во вашиот фрижидер може да се чува во фиоки.

Девенпорт-Мареј препорачува да направите сопствено средство за чистење со ставање едно капаче белило во 3,5 литри вода. Ова решение е одлично за дезинфекција на фрижидери и други кујнски површини.

„Миењето ги отстранува нечистотиите и остатоците, но дезинфекцијата го намалува нивото на бактерии и патогени“, рече таа.

Машина за перење
За да се спречи акумулација на бактерии во машината за перење, експертите советуваат да ја чистите машината еднаш месечно до секои шест месеци. Без разлика дали користите оцет и сода бикарбона или хемиски раствор за чистење, важно е да ги исчистите заптивките, миксерот, вратите и сите тесни простори во машината што би можеле да бидат засолниште за бактерии. Топлата вода која ја дезинфицира вашата облека е главното место за бактериски колонии, па затоа е од клучно значење редовно да ја чистите машината за перење.

Мобилен телефон
Мобилниот телефон е еден од највалканите предмети и го користиме секој ден. Експертите препорачуваат секојдневно бришење на уредот. Посебно треба да се внимава ако мобилниот телефон се користи во кујната бидејќи мал број луѓе ги мијат рацете за време на готвењето откако ќе го допрат апаратот.

Исто така, многумина носат мобилен телефон во тоалетот. Затоа, на мобилниот телефон може да се најдат фекалии, заразни микроорганизми и многу други нечистотии и затоа вкрстената контаминација во кујната е реален ризик, пишува Попши.

Дезинфекцијата на мобилните телефони и рацете ќе ја зголеми безбедноста во кујната. Најбрзиот начин за чистење е да го избришете мобилниот телефон со марамчиња со алкохол.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО