20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Ова се работи кои најчесто ги работат психопатите, некои ќе ве шокираат

НАЈЧИТАНО

Секој со кој некогаш сте работеле, во одреден момент, друг колега нарекол „луд“. Но, дали вашата работа всушност ги привлекува вистински психопати?

Во книгата „The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success“, Кевин Датон објаснува дека има работни места кои можат да привлечат буквално психопати, а исто така и работни места за кои е најмала веројатноста да го сторат тоа, пишува „Forbes“.

Важно е да се напомене дека психопатската личност не е нужно личност која е намената да убива други (иако може да се чувствувате така во среда попладне во канцеларија). Во реалноста, на психопатите само, и обично, им недостасуваат емоции и емпатија или способност да се идентификуваат со другите.

Датон рече дека „голем број на психопатски атрибути всушност се почести кај деловните лидери отколку кај таканаречените вознемирени криминалци – атрибути како што се површен шарм, егоцентричност, убедливост, недостаток на емпатија, независност и фокус“.

Ова може да објасни зошто многу од работните места се привлечни за психопатите, како што се извршни директори, продавачи и типови медиуми, често се наоѓаат во технолошката индустрија.

Значи, кои работни места се најпривлечни за психопатите? Еве го списокот, првично објавен на интернет од Ерик Баркер:

1. Извршен директор

2. Адвокат

3. Медиуми (Телевизија/Радио)

4. Продавач

5. Хирург

6. Новинар

7. Полицаец

8. Свештено лице

9. Готвач

10. Државен службеник

И за оние кои сакаат потенцијално да избегнат работа со најмалку психопати, еве ја листата на занимања со најниски стапки на психопатија:

1. Помошник за нега

2. Медицинска сестра

3. Терапевт

4. Занаетчија

5. Козметичар/стилист

6. Добротворен работник

7. Наставник

8. Креативен уметник

9. Доктор

10. Сметководител.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО