8.3 C
Ohrid
Wednesday, December 7, 2022

Ова е моментот кога на пазарот пристигнува уникатен полнач за мобилни уреди

НАЈЧИТАНО

Сите мобилни телефони, таблети и камери што се продаваат во Европската унија ќе мора да бидат опремени со слот за полнење USB-C од крајот на 2024 година. Од пролетта 2026 година со оваа обврска ќе бидат опфатени и лаптопите.

Новата Директива, усвоена во вторник на пленарна седница со 602 гласа „за“, 13 против и 8 воздржани, е дел од пошироките напори на ЕУ да го намали количеството електронски отпад и да им овозможи на потрошувачите да купуваат поодржливи електронски уреди, пишува Нови лист.

Благодарение на новите правила, на потрошувачите повеќе нема да им треба нов полнач за секој нов уред, бидејќи ќе можат да користат еден универзален полнач за цела палета на мали и средни електронски уреди.

Без оглед на тоа кој ги произведува, сите нови мобилни телефони, таблети, дигитални камери и камери, безжични слушалки, преносни конзоли за видео игри, преносни звучници, читачи на е-книги, безжични тастатури и компјутерски глувчиња, преносни уреди за навигација и лаптопи кои се наполнети со кабел и работа со напојување од не повеќе од 100 вати, тие ќе мора да бидат опремени со USB-C слот.

Сите уреди што поддржуваат брзо полнење ќе треба да имаат иста брзина на полнење, што ќе им овозможи на корисниците да ги полнат своите уреди со иста брзина со секој компатибилен полнач.

Поттикнување на технолошките иновации
Бидејќи безжичното полнење станува се пораспространето, најдоцна до крајот на 2024 година, Европската комисија ќе мора да ги усогласи барањата за интероперабилност за да избегне негативно влијание врз потрошувачите и животната средина. Ова ќе го елиминира ефектот на зависност од избраната технологија, односно зависноста на потрошувачите од еден производител.

Посебните етикети со информации за карактеристиките за полнење на новите уреди ќе им овозможат на потрошувачите да утврдат дали овие уреди се компатибилни со полначите што веќе ги поседуваат. На тој начин тие ќе можат да донесат информирана одлука дали треба да купат нов полнач заедно со новиот производ.

„Со гласањето за воведување единствен полнач во Европскиот парламент, на кое му претходеше дебата на пленарната седница, се стави крај на законодавната процедура за ревизија на Директивата за радио опрема. Патот до воведувањето на уникатен полнач не беше ниту лесен ниту едноставен. Долго време производителите на мобилни телефони не уверуваа дека проблемот со акумулацијата на полначите ќе се реши доброволно, со разни необврзувачки механизми“, изјави европратеникот Томислав Сокол, еден од иницијаторите.

Се проценува дека со намалување на производството и депонирањето на нови полначи, количината на електронски отпад ќе се намалува за речиси илјада тони годишно, додава тој.

Овие нови обврски ќе резултираат со поширока употреба на постојните полначи и ќе им овозможат на потрошувачите да заштедат до 250 милиони евра годишно со избегнување на купување на непотребни полначи. Исто така, треба да се нагласи дека во ЕУ секоја година се фрлаат приближно 11.000 тони стари и неискористени полначи.

„Единствениот полнач конечно ќе стане реалност во Европа. Овие правила ги чекаме повеќе од десет години, но конечно можеме да го оставиме мноштвото актуелни различни полначи во минатото. Овој закон е прилагодлив на идните промени и овозможува развој на иновативни решенија за наплата во иднина. Тоа ќе им користи на сите, и на фрустрираните потрошувачи и на нашата загрозена околина. Ова се тешки времиња за политиката, но ние покажавме дека ЕУ не остана без идеи или решенија за подобрување на животот на милиони луѓе во Европа и ги инспирира другите делови од светот да го следат примерот“, рече известувачот Алекс Агиус Салиба. (S&D, Малта).

Следните чекори
Советот мора официјално да ја одобри Директивата, која потоа ќе биде објавена во Службениот весник на Европската Унија. Ќе стапи на сила 20 дена по објавувањето. Земјите-членки мора да ја транспонираат Директивата во националното законодавство во рок од 12 месеци, а потоа да почнат да ги применуваат нејзините одредби за дополнителни 12 месеци. Новите правила нема да важат за производите пуштени на пазарот пред тој датум.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО