17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Оваа година можеби е петта најтопла од почетокот на мерењата

НАЈЧИТАНО

Службата за климатски промени Коперник (C3S), управувана од Европскиот центар за среднорочни временски прогнози во име на Европската комисија со финансирање од ЕУ, објави климатски билтен за Грас.

На глобално ниво, мај беше петти најтопол од почетокот на мерењата, заедно со мај 2018 и 2021 година, според извештајот на Коперник.

Во југозападна Европа температурите беа далеку над просекот, поврзан со топлотниот бран кој ги собори националните и локалните рекорди за дневни максимални и минимални температури. Температурите беа исто така многу над просекот во појасот што се протега јужно од западен Сибир преку Централна Азија до северна Индија и Пакистан, преку Рогот на Африка, јужниот дел на Соединетите држави и Мексико и Антарктикот, рече Коперник.

Подпросечните температури доминираа во источна Европа, поголемиот дел од Јужна Америка и делови од Арктикот и западна Канада, велат тие.

За Европа како целина, пролетните температури од март до мај беа малку под просекот од 1991 до 2020 година. години.

Имаше големи регионални разлики, при што делови од западна Европа имаа многу натпросечни температури, додека централните и источните делови беа под просекот, според извештајот на Коперник.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО