15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Објавена листа на најтешките јазици во светот, каде е босанскиот?

НАЈЧИТАНО

Институтот за странски служби (FSI) е систем кој ги рангира јазиците според тоа колку време обично им е потребно на англиските говорители да научат одреден јазик. Така и овој пат објавија кои јазици се класифицирани како најтешки, иако нема едногласен одговор кој од нив е многу комплициран за учење, а кој е најлесен.

Системот за рангирање на јазиците FSI се состои од пет категории – од најлесните до најтешките, врз основа на тоа колку часови студирање се потребни за одредена личност да достигне професионална вештина.

Категоријата I вклучува јазици за кои обично се потребни речиси 24 до 30 недели учење, или поточно, 600 до 750 часа настава за да се достигне нивото S-3/R-3, што е приближно исто со нивото B2/C1 . Според тоа, според овој систем на рангирање, јазиците како дански, холандски, француски, италијански, норвешки, португалски, романски, шпански и шведски припаѓаат на оваа група.

Германскиот јазик е класифициран во посебна категорија II и се наведува дека се потребни 30 недели или 750 часа за да се научи.

Јазиците за кои се потребни 36 недели учење, поточно 900 работни часови, се во категоријата III. Тоа се јазици кои имаат јазични и културни разлики во споредба со англискиот, како што се индонезискиот, малезискиот и свахили.

Босанскиот јазик е еден од најтешките за учење
На ред дојде категоријата IV, која го опфати босанскиот јазик и, според горенаведеното, важи за оние кои се многу потешки за учење. Имено, во оваа група спаѓаат јазици со уште позначајни јазични и културни разлики во однос на англискиот, а за нив се потребни околу 44 недели или 1.100 часа учење.

Покрај босански, оваа категорија вклучува и: албански, амхарски, азербејџански/азербејџански, бенгалски, бугарски, бурмански, хрватски, чешки, естонски, фински, грузиски, грчки, хебрејски, хинди, унгарски, исландски, кмерски, латвиски, литвански, Македонски, монголски, непалски, паштунски, персиски, полски, руски, српски, синхалски, словачки, словенечки, тагалог, тајландски, турски, украински, урду, узбекистански, виетнамски, хоса (нигерско-конгонски јазик), зулу.

Во последната категорија V, има јазици кои се исклучително тешки за говорителите на англискиот јазик и бараат 88 недели, или поточно, 2.200 часа учење. Затоа, арапскиот, јапонскиот, корејскиот, кантонскиот (кинески) и мандаринскиот (кинески) бараат најголем напор.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО