14.9 C
Ohrid
Thursday, September 29, 2022

Норвешките власти заспаа женка морж што ги привлекуваше набљудувачите во близина на Осло

НАЈЧИТАНО

Властите во Норвешка го евтаназија женскиот морж Фреја, кој привлекуваше големо внимание кај посматрачите во фјорд во близина на Осло, откако заклучија дека претставува опасност за луѓето.

Женскиот морж тежок 600 килограми, познат како Фреја, во последните неколку недели стана атракција за набљудувачите во Норвешка, и покрај предупредувањата од официјалните лица дека луѓето треба да се држат настрана од неа.

Фреја се качи на мали чамци, при што ги оштети.

Норвешката Дирекција за рибарство соопшти дека Фреја била еутаназирана „врз основа на општа проценка за континуирана закана за безбедноста на луѓето“.

„Преку теренско набљудување минатата недела, јасно беше утврдено дека јавноста ја игнорираше препораката да се задржи јасно растојание од моржот“, се вели во соопштението.

Директорот Френк Бејк Џенсен рече дека се разгледани други опции, вклучително и преместување на животното, но властите утврдија дека тоа не е изводливо.

„Имаме предвид дека одлуката може да предизвика реакција кај јавноста, но сигурен сум дека беше правилна одлука. Имаме голема почит за благосостојбата на животните, но човечкиот живот и безбедност мора да бидат на прво место“, рече Бејк Џенсен.

Атлантските моржови обично живеат на Арктикот. Невообичаено, но не и нечуено е да стигнат до Северното и Балтичкото Море.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО