9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

НОПС: Производите од тутун користат 10,2 отсто од пушачите

НАЈЧИТАНО

Националната организација на потрошувачи на Србија (НОПС) спроведе истражување за свеста на пушачите, кое покажа дека 74 отсто од испитаниците се активни пушачи, додека 10,2 отсто користат производи кои работат на база на греење на тутун (IQOS и Glo), а помалку од два отсто пушачот користи електронски цигари.

Целта на истражувањето, во кое учествуваа 1.688 испитаници на возраст од 21 до 40 години, беше да се подигне свеста на граѓаните за опасностите од пушењето и алтернативните решенија за тутун, се вели во соопштението на НОПС.

Како што беше истакнато, две третини од испитаниците биле жени.

Во истражувањето, 68,6 отсто од испитаниците изјавиле дека пушеле повеќе од 10 години.

Кога станува збор за информациите за штетните состојки и влијанието на тутунските производи, 67 отсто од испитаниците се согласуваат дека чадот од тутунот лошо влијае на здравјето на непушачите, а повеќе од 40 отсто од испитаниците не сметаат дека никотинот е најголем. проблем за пушачите.

Анкетата покажала и дека 60 отсто од испитаниците не читаат предупредувања на пакувањата, а на прашањето дали мислат дека можат да се откажат од тутунот во секое време, седум од 10 испитаници одговориле дека не можат.

Иако 1.058 испитаници (63 отсто) рекле дека ги знаат разликите помеѓу конвенционалните цигари и производите на база на тутун, 60 отсто рекле дека тие не се помалку штетни од цигарите.

Уште поголем број од испитаниците (66 отсто) сметаат дека електронските цигари се исто толку штетни како и класичните цигари. Сепак, 29 отсто од нив сметаат дека алтернативните тутунски производи не им штетат на луѓето во нивната околина, додека речиси ист процент немаат став на оваа тема.

Светската здравствена организација проценува дека во Србија има 2,8 милиони пушачи.

Од НОП изјавија дека, имајќи предвид дека голем дел од испитаниците немаат доволно информации или формирале мислење за достапноста на алтернативните тутунски производи, ќе организираат конференции на кои ќе разговараат на оваа тема и штетноста на традиционалните тутунски производи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО