8.9 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

Нов систем за мерење просечна брзина, но и проверка на употребата на појасите и телефоните

НАЈЧИТАНО

Управата за сообраќајна полиција при Министерството за внатрешни работи на Република Србија, во соработка со ЈП „Патишта Србија“ и Управата за мерки и благородни метали, на 29 јули ќе започне со проширен и подобрен систем за мерење просечна брзина на сите автопати, се вели во соопштението.

Како што се наведува, во првата фаза од овој проект се планира просечната брзина да се мери на околу 50 делници низ Република Србија.

Покрај мерењето на брзината, со помош на овој систем ќе може да се утврди дали возачот и патниците во возилото користат сигурносен појас, како и дали возачот незаконски го користи мобилниот телефон додека вози.

Со помош на овој систем ќе се создадат услови за дополнително подобрување на безбедноста во сообраќајот во Република Србија. Во последните пет години во сообраќајни незгоди што се случуваат на автопатиштата годишно во просек животот го губат по 40 учесници во сообраќајот, а најчеста причина за сообраќајни незгоди било возењето со несоодветна брзина.

Во спротивно, се наведува, Управата на сообраќајната полиција и во наредниот период ќе продолжи да ја контролира брзината со помош на рачни радари и пресретнувачи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО