18.1 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Ново заболување на црниот дроб ги погодува децата: Нема причина за паника, но има за што да се грижите

НАЈЧИТАНО

Мистериозна епидемија на заболување на црниот дроб што ги погодува децата се шири во Европа и во САД. Светската здравствена организација соопшти дека е пријавен најмалку еден смртен случај. Инфектологот Драган Делиќ за Н1 изјави дека нема причина за паника, но мора да се грижи и дека е убеден дека науката многу брзо ќе ја открие причината за болеста.

Делиќ објаснува дека акутниот хепатитис на црниот дроб најчесто е предизвикан од вируси, но дека овој орган може да биде оштетен и од други неинфективни агенси. Тој потсетува дека има пет примарни хепатотропни вируси – А, Б, Ц, Д и Е – и дека сите се веќе докажани во Србија.

„Покрај овие примарни, постојат и потенцијално хепатотропни вируси кои можат да го оштетат црниот дроб како дел од вирусна инфекција“, истакнува Делиќ, нагласувајќи дека само кога ќе се исклучат сите познати причини за оштетување на црниот дроб, можеме да зборуваме за непозната причина. .

Тој исто така истакнува дека новата епидемија на заболување на црниот дроб кај децата не е мистериозна и дека науката сигурно „многу брзо“ ќе ја достигне причината.

„Првите информации се дека се работи за аденовирус, особено серотип 41, кој најчесто предизвикува гастроентеритис кај децата“, вели Делиќ, додавајќи дека сега се чекаат одговори дали вирусот се променил, мутирал или стекнал нови карактеристики.

Делиќ наведува и дека оштетувањето на црниот дроб од непозната причина не е ново и дека е евидентирано од 1995 година и дека на Инфективната клиника во Белград регистрира шест до седум отсто од случаите на оштетување на црниот дроб од непозната причина.

Кога не се знае причината за оштетувањето, објаснува Делиќ, тогаш нема каузална терапија, туку само помошна терапија, која бара трансплантација на црн дроб во најтешките облици.

Според него, нема причина за паника, но има причина за загриженост. Тој советува превентивни мерки – лична и колективна хигиена – и навремена консултација со лекар веднаш штом се забележат симптоми.

Делиќ потсетува и дека околу 5.000 вируси моментално циркулираат во човечката популација, а во животинскиот свет ги има повеќе од 320.000, а дел од нив ќе преминат и во човечката популација.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО