14.4 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Нови бустер вакцини против Ковид – што се препорачува

НАЈЧИТАНО

Новата вакцина за зајакнување на мРНК, развиена од Pfizer и Moderna, е одобрена од американската Администрација за храна и лекови (FDA). Европската агенција за лекови (ЕМА) за сега даде препорака за вакцината на Pfizer, но се очекува дозвола за неколку недели, додека Модерна ќе заостанува една недела зад Pfizer, изјави Бојан Тркуља, директор на Здружението на производители на иновативни лекови „Inovia. “ во Дан во живо.

Наведувајќи дека се очекува ЕМА да даде лиценци за нови вакцини во следните неколку недели, тој вели дека тоа е добра вест бидејќи се покажало дека нивната отпорност на микрони е значително поголема отколку кога станува збор за „старите“ вакцини.

Кога се појави сојот омикрон, веднаш почна да се развиваат вакцини, кои покрај вообичаениот протеин S (шип) од оригиналниот сој, сега би вклучиле уште една компонента која е поврзана со омикронот, вели гостинот N1. Овие вакцини беа дополнително коригирани во текот на летото, со нова компонента, вели соговорникот Н1. Тие содржат две компоненти, бидејќи имаме млади луѓе кои се уште не се вакцинирани, но можат да се користат и како бустер, додава тој. Бидејќи нивната отпорност на омикрон е поголема од онаа на постарите, Тркуља вели дека денес не се препорачува ревакцинација со вакцини за оригиналниот сој, па затоа се препорачува ревакцинација со овој бустер акумулатор.
Тркуља наведува дека во САД се препорачува сите постари од 12 години кога станува збор за Pfizer, или 18 години кога е во прашање Модерна, да се вакцинираат со нов бустер, доколку поминале најмалку два или три месеци од претходниот.дози или од инфекција. Тркуља вели дека се работи за бивалентна вакцина која може да се користи за нова или прва вакцинација. Денеска, додава тој, се смета дека треба да се истегне и втората доза. „Некаде се смета дека треба да биде по три, некаде по шест месеци.

Овој засилувач веќе се користи во САД, Јапонија, вели тој.

Станува збор за корекција на оригиналната вакцина, но секако е направен сет на клинички студии. Резултатите од клиничкото истражување покажаа дека безбедноста е иста како што ја имавме кај оние со оригиналните соеви, додека ефективноста против омикроните е многукратно поголема отколку кај оние со оригиналниот соеви, додава живиот гостин на Дана.

По три години живот со овој вирус, малку сме заразени, а се промени и вирусот, вели Тркуља, иако смета дека тоа е пред се комбинација на тоа што човечкиот род донекаде се навикнал да живее со него. Сепак, луѓето сè уште умираат од Ковид, а постарите и лицата со коморбидитети се сè уште под зголемен ризик, нагласи соговорникот на Дана во живо.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО