21.5 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Новиот словенечки сателит Трисат-Р подготвен за вселенски лет

НАЈЧИТАНО

Новиот словенечки сателит Трисат-Р во последните денови беше транспортиран од Марибор во Француска Гвајана, од каде се очекува да полета во вселената на 7 јули. Неговата основна цел е да изврши мерења на јонизирачкото зрачење во средната орбита на Земјата со цел да се моделира околината на магнетосферата и подобро да се разбере времето во вселената.

Универзитетот во Марибор денеска соопшти дека на 2 јуни, по успешно завршената царинска проверка и изготвувањето на извозна декларација, сателитот ја напуштил чистата просторија на Лабораторијата за електронски и информациски системи на Факултетот за електротехника, компјутерски науки и информатика (Фери ) и следниот ден Виена и Париз пристигнаа во Француска Гвајана. Во петокот, Trisat-R беше инсталиран на структурата LARES-2, која се очекува да лета во вселената на 7 јули на првиот лет на новата европска ракета-носач VEGA-C.

Trisat-R е институционална демонстративна мисија спроведена од Feri како примарен изведувач според договор со Европската вселенска агенција (ESA) и во соработка со Европската организација за нуклеарни истражувања (Церн) и словенечката компанија SkyLabs.

„Ова е исклучително ризична мисија до срцето на јоносферата во средните орбити на Земјата на надморска височина од 6.000 километри или мисија кон околината со исклучително високо јонизирачко зрачење. Поради високото ниво на радијација, животниот век на сателитот Trisat-R се очекува да биде околу две години, но ризикот од мисијата го зголемуваат дополнителни фактори како што се радио комуникацијата на ултра долги растојанија и многу мала ракета VEGA лет. Ц “, објаснуваат тие на универзитетот.

Сателитот ќе остане во вселената засекогаш
Поради високата орбита на Земјата, сателитот Trisat-R нема да се приближи до Земјата и да изгори по нејзината орбита и новиот животен циклус, туку полека ќе се оддалечи од Земјата и засекогаш ќе остане во вселената.

Првиот лет на вселенската ракета VEGA-C ќе ги лансира и првите наносателити во средната орбита на Земјата. „Овој пат, Словенците го делат овој извонреден чекор на човештвото само со две водечки европски вселенски нации, имено Французите и Италијанците. Со овој чин Словенците ќе добијат мал, но вечен споменик во вселената“, посочуваат од универзитетот.

Сателитот Trisat-R е базиран на платформа со исклучително високо ниво на минијатуризација и е целосно дизајниран, конструиран и произведен во Словенија. Со тежина од 4.965 грама и големина од 30 на 10 на 10 сантиметри, спаѓа во класата наносателити со стандардна големина од три единици.

Технолошките иновации на сателитот ја консолидираат позицијата на словенечките компании
„На сателитот Trisat-R има куп иновации и технолошки иновации кои преку нивното демонстрирање на операции во вселенската средина им овозможуваат на словенечките компании да ја консолидираат својата позиција и статус на пазарот на вселенска технологија“, рече проект менаџерот Изток Крамбергер.

Компјутерот на сателитот од словенечката компанија SkyLabs се напојува со словенечкиот процесор PicoSkyFT, кој доби нова единица за машинско забрзување за операции со подвижна запирка, што му овозможува на сателитот да ја зголеми достапната компјутерска моќ и прецизност со значително намалена потрошувачка на енергија. Овој придонес е особено важен за алгоритмите за одредување на ориентацијата и контролата на стабилноста на сателит базиран на сателити Trisat-R базирани на магнетен вртежен момент.
„Бевме меѓу првите во светот што отпечативме сложени внатрешни механички делови на сателитот Trisat-R од пластика на начин на кој успешно ги поминавме екстремно тешките тестови за квалификација за летови што ги бара Esa. Поради многу послабото магнетно поле во средната орбита на Земјата, беше неопходно да се развие нов минијатурен и исклучително чувствителен магнетометар, чија работа ќе овозможи откривање на осцилациите на магнетното поле на Земјата за време на налетите на сончевиот ветер како резултат на сончевите блесоци“, додаде Крамбергер.

Првиот словенечки наносателит Трисат беше лансиран во вселената во септември 2020 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО