23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Нова студија: Некои видови на рак на дојка може да се излечат без зрачење

НАЈЧИТАНО

Некои видови на рак на дојка може да се излечат без зрачење, покажуваат резултатите од новата студија на канадски научници објавени на годишниот состанок на Американското здружение за клиничка онкологија во Чикаго.

Жените постари од 55 години на кои им е дијагностициран одреден тип на рак на дојка во рана фаза може да се подложат на операција, а потоа и на хормонска терапија, велат авторите на студијата.

Шефот на студијата, професор Тимоти Вилан од Универзитетот Мекмастер во Канада, откритието го нарече „одлично“ бидејќи покажува дека некои жени можат безбедно да го избегнат зрачењето и неговите несакани ефекти.

Студијата, претставена на годишниот состанок на ASCO (Американско здружение за клиничка онкологија) во Чикаго, ги проучуваше резултатите кај жени кои имале низок степен на луминален тип А рак на дојка, рак со специфичен генетски маркер.

На група од 500 пациенти хируршки им бил отстранет ракот на дојката, а потоа примале хормонска терапија. Потоа биле следени пет години за да се процени дали се враќа ракот на дојката.

Истражувачите откриле дека релапсот бил само 2,3 отсто без зрачење. Ова е споредливо со 1,9 проценти од рецидивите во случај на нетретиран рак на дојка.

Проф. Вилан рече дека во раните фази на ракот на дојката, радиотерапијата генерално се применува три до пет недели за да се намали ризикот од повторување.

„Овие наоди се одлични затоа што идентификувавме специфична група на пациенти кои можат да ја избегнат радиотерапијата и поврзаните несакани ефекти, а тоа го отвора потенцијалот за подобра медицинска пракса во третманот на ракот на дојката“, рече тој.

„Радиотерапијата има големи несакани ефекти, вклучувајќи замор, исцрпеност и иритација на кожата, која може да трае неколку недели по завршувањето на циклусот, а има и подоцнежни несакани ефекти кои влијаат на квалитетот на животот, како и многу ретки сериозни компликации како што се срцеви заболувања. и други видови на рак..

„Ако можеме да избегнеме радиотерапија, толку подобро“, бидејќи не сите видови на рак бараат исто ниво на често инвазивна терапија“, рече проф. Вилан.

Коментирајќи ја студијата, д-р Котрина Темсинаит, виш научник за комуникации во Британскиот рак на дојка сега, рече дека „секоја година во ОК на околу 55.000 жени и 370 мажи им се дијагностицира рак на дојка“.

„Затоа, ние мора да се погрижиме секој да ја добие најсоодветната терапија за нив – од луѓе кои имаат најголема веројатност да релапсираат и затоа треба да примаат најинтензивни терапии до оние кои можат безбедно да избегнат одредени терапии и поврзаните несакани ефекти.

„Овие наоди сугерираат дека со помош на дополнителни тестови, пациентите со низок степен на рак на дојка можат успешно да се подложат на операција и хормонска терапија, што значи дека можат да избегнат зрачење и долгорочни исцрпувачки несакани ефекти“, заклучи таа.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО