15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Нова балканска енергетска рута

НАЈЧИТАНО

Европа инвестира 240 милијарди евра во пренос на електрична енергија, пишува во средата Јутарњи лист, наведувајќи дека ќе се гради нова мрежа кон Србија и БиХ, а адути на Хрватска се меѓусебните врски Ернестиново – Сомбор и Лика – Бања Лука.

Во продолжение на подготовките за целосно отфрлање на рускиот гас од сопствените енергетски потреби, Европската унија, со помош на земји кои моментално не се нејзини членки, планира да го зголеми капацитетот на својата електропреносна мрежа до 2040 година преку 141 инвестиција со вкупна проценета вредност од 240 милијарди евра.

Како што е наведено во поврзаниот план на Европската асоцијација на оператори на преносни мрежи (ENTSO-E), чиј член е и хрватскиот преносен систем оператор (ХОПС), капацитетот на далноводи, кабли и друга опрема за пренос на електрична енергија низ Стариот континент би се зголемил за 142 гигавати електрична енергија и 43.000 нови километри мрежа со 1,6 милиони нови работни места како една од последиците од овие инвестиции.

Идејата на европските оператори за пренос на електрична енергија, чиј план наречен TYNDP 2022 беше ставен во јавна дискусија во понеделникот, е брзо да ги поврзат растечките извори на производство на електрична енергија од сонцето и ветерот со мрежата и на тој начин да го заменат гасот како гориво во производство на електрична енергија, но и како извор на греење.

Ова значи дека TYNDP е дел од големиот Европски зелен план со наведена цел за намалување на емисиите на јаглерод диоксид за 14 метрички тони годишно до 2030 година преку зајакнување на мрежата.

„Една од главните придобивки од задоволувањето на потребите на системот е поврзувањето на повеќе потрошувачи со повеќе производители, овозможувајќи им на европските земји да разменат електрична енергија за да го заменат скапото термално производство со поевтини, со што ќе се намали зависноста на Европа од гас. Производството на електрична енергија на гас би се намалило за 75 терават-часови годишно до 2040 година, што е еквивалентно на 14 отсто од производството на електрична енергија на гас во ЕУ во 2021 година“, се вели во планот на Европската асоцијација на оператори на преносни мрежи. обединува 38 европски преносни оператори.електрична енергија.

Меѓу нив има и оператори од земји кои не се членки на ЕУ, што е важно за инвестициите што ХОПС мора да ги направи во рамките на планот на Асоцијацијата.

Имено, од 141 инвестиција од споменатиот план, носител на две е ХОПС, но во соработка со оператори од други земји. Станува збор за изградба на нова 400 киловатна интерконекција Ернестиново – Сомбор во соработка со оператор од Србија и зајакнување на мрежата Риека – Сплит со крак за БиХ, односно нова 400 киловатна интерконекција Лика – Бања Лука, за која е потребна соработка со оператор од БиХ, пишува новинарот Утрински весник Ведран Марјановиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО