22.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Ни ветуваат спектакуларна сцена во вселената

НАЈЧИТАНО

Во петок универзумот ќе служи со ретка планетарна спојка. Ако утринското небо е ведро, Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн ќе бидат видливи со голо око. Последен пат сите пет планети се појавија на оваа „планетарна парада“ во декември 2004 година.

Спектакуларната сцена на планетарна спојка ќе биде највидлива во петок, но во некои делови од светот ќе може да се набљудува до понеделник. Последен пат тоа се случило во 2004 година, а следниот пат се очекува овој феномен да се случи во 2040 година. На ведро небо, Меркур, кој вообичаено е затскриен од сончевата светлина, ќе бидат видливи Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. „Планетите ќе изгледаат како низа бисери што се шират на хоризонтот“, го објасни феноменот вселенскиот научник и професор Луси Грин, според Би-Би-Си.

Настанот ќе биде уште поспецијален бидејќи планетите ќе се појавуваат по редоследот по кој се поставени од сонцето. Ова не е секогаш случај за планетарните спојки, сепак, поради нашата перспектива од Земјата гледајќи го Сончевиот систем. Во петок на групата планети ќе им се придружи полумесечината која ќе се појави меѓу Венера и Марс.

Се вели дека феноменот е највидлив во зори, добар час пред изгрејсонце во правец југо-источен. За оние кои би сакале да го следат настанот во живо, Грин советува феноменот – поради опасноста од гледање во Сонцето – да не се набљудува со двоглед или телескоп. Феноменот инаку ќе биде повидлив во тропските предели и јужната хемисфера додека планетите се издигнуваат на повисока точка на небото, јавува Би-Би-Си.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО