23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Нестле го прилагодува бизнисот за да достигне нула влијание врз животната средина до 2050 година

НАЈЧИТАНО

Најголемата светска компанија за храна, Нестле, има амбициозна цел да постигне нула емисии на стакленички гасови до 2050 година, што се состои од посветена и интензивна работа и конкретни чекори за да придонесе за нејзино постигнување. Еден од овие чекори е обврската за преполовување на емисиите на стакленички гасови до 2030 година и можноста за рециклирање или повторна употреба на 100 отсто од пакувањето на Нестле до 2025 година, со посебен акцент на избегнување на пластичниот отпад.

Доказите се веќе на полиците на продавниците бидејќи Nestlé, на својот пат кон одржливост, адаптираше 90 проценти од својот асортиман до денес. Од минатата година, светски познатиот асортиман на кондиторски производи SMARTIES, добиен од 100 проценти сертифицирано сирово какао од одржливо одгледување, е достапен за хрватските потрошувачи во пакување од хартија што може да се рециклира. Во таа насока одат и други познати брендови на Nestlé – KitKat, Lion и AFTER EIGHT. Трансформацијата кон одржливост и целта за нулта нето стапка до 2050 година бара радикална акција низ синџирот на вредност на Nestlé, од транзиција кон обновлива енергија во фабриките и канцелариите, преку потрагата по иновативни решенија за пакување производи, до соработка со добавувачите и земјоделците за да се обезбеди одржлив систем за храна. Таквата трансформација започнува со верувањето на водечката светска компанија за храна дека прво мора да послужи како пример и само конкретна и видлива акција може да ги поттикне другите да се приклучат на патеката и да го сторат истото.

Сето ова се случува додека во исто време бизнисот на компанијата продолжува да расте. Според деловните резултати за првиот квартал од 2022 година, компанијата бележи континуиран раст. Органскиот раст достигна 1,8 отсто во Хрватска и 4,6 отсто во регионот на Северен Јадран, поттикнат од подобрените дигитални можности и брзите иновации.

„По многу успешната 2021 година, силната мотивација на нашиот хрватски тим е во срцето на континуираниот раст што го постигнавме во првите месеци од 2022 година. Главните причини се нашиот фокус на одржливост во сè што правиме; од приспособливост до постојано менување на околината и ефикасност и оптимизација за да се постигнат уште повеќе резултати со помалку или еднакви ресурси. Нашата цел е да продолжиме да им обезбедуваме на потрошувачите производи со врвен квалитет со подобрени нутритивни вредности кои придонесуваат за човековото здравје и благосостојбата на планетата“, изјави Лаурентиу-Флорин Димитриу, генерален директор на Нестле за Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина.

Одличен пример е минатогодишното лансирање на производи кои беа добро прифатени од хрватските потрошувачи, со што се продолжи трансформацијата на гамата на Nestlé прилагодена на нивните потреби и барања. Покрај споменатата палета на SMARTIES, беа претставени и MAGGI Супер Супи збогатени со витамините Ц, Б6 и Б12, кои придонесуваат за нормално функционирање на имунолошкиот систем. Последен во низата на хрватскиот пазар е GARDEN GOURMET, линија на производи базирани на 100 проценти растителна основа, чие пакување може и целосно да се рециклира.

Нели Ангелова, директор за комуникации за пазарот во Југоисточна Европа, ја истакна важноста од транспарентен бизнис и силно засилување на глобалните активности на локално ниво: „Ние веруваме дека транспарентноста на нашиот бизнис игра клучна улога во општеството. Благосостојбата на идните генерации зависи од нашите постапки во сегашноста. За да постигнеме нулта трага, имаме јасна крајна цел и средни фази во кои преземаме конкретни мерки, и на глобално и на локално ниво. Во моментов сме во

втората фаза во која преминавме на кружен бизнис модел во сегментите на пакување, логистика и управување со отпад, што е директно поврзано со одговорноста на компанијата кон заедницата и животната средина. Со нашите деловни прилагодувања, ќе ги намалиме емисиите на гас за 20 проценти. Дополнително, истакна Ангелова, Нестле се обврза да сади 20 милиони дрвја годишно. Придонесот на компанијата е видлив и во Хрватска. Во април, Нестле, во соработка со природниот парк Лоњско Поље и проектот О2, засади 115 садници од дабови педуни. Ова е првиот локален чекор кон зголемување и зачувување на шумските површини за отстранување на CO2 од атмосферата.

Нестле оди напред амбициозно, инвестирајќи во подобра, поздрава и поодржлива иднина

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО