2.1 C
Ohrid
Monday, November 28, 2022

Нестле ги повика граѓаните да создаваат помалку отпад од храна

НАЈЧИТАНО

На Меѓународниот ден за подигање на свеста за губење на храна и отпад, Nestlé Adriatic ја започнува третата сезона на едукативната кампања Избери зелено, која оваа година ја добива екстензијата „Повеќе љубов, помалку отпадоци од храна“. Кампањата има за цел да ја подигне свеста за важноста од намалување на отпадот од храна во домаќинствата.

Според статистичкото истражување за отпадот од храна во Република Хрватска, од домовите во Хрватска неделно се фрлаат речиси 3 килограми отпад од храна. Од наведеното количество, секој член на домаќинството фрла 40 отсто од храната што можела да се конзумира неделно, речиси 15 отсто од домаќинствата никогаш не користат остатоци за подготовка на нов оброк, а 24 отсто од нив ретко го прават тоа. Спротивно на популарното верување, повеќе од 50 проценти од целокупниот отпад од храна се создава дома. Следат преработувачки, производствени и угостителски објекти, а најмалку се троши храната од продавниците.

„Одговорноста за намалување на отпадот од храна е на сите засегнати страни, без разлика на процентот на отпад што го создаваат. Свесни за неговите еколошки, економски и социјални последици, трета година по ред ја започнуваме Choose Green, кампања во рамките на која ќе работиме на подигање на свеста за проблемот со фрлањето храна. Со поддршка на амбасадорот, ќе дадеме и конкретни предлози за поодржливи одлуки кога станува збор за купување, складирање и фрлање храна“, изјави Ивана Јелеч, раководител на корпоративни комуникации во Нестле за Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина.

Бирај Зелено ќе заврши со делење на бесплатни студентски оброци подготвени според принципите на нула отпад од храна. Оброците ќе ги дизајнира и подготвува готвачот Мате Јанковиќ.

„Среќен сум што учествувам во кампања со општествено одговорен предзнак. Дизајнирав два одлични оброци, еден на база на месо и еден од растителна основа. Ми се допаѓа идејата за едукација на младите луѓе врз основа на примери од практиката, бидејќи тие ќе можат да вкусат јадења направени од остатоците од претходниот ден, без да забележат разлика во вкусот и квалитетот. Освен на работа, готвам и дома со многу малку отпадоци од храна и среќен сум што во текот на кампањата дел од моето знаење ќе им пренесам на другите“, изјави Мате Јанковиќ.

Покрај готвачот Јанковиќ, кој беше и препознатливото лице на кампањата „Чефови Врте Здрави Филм“, овогодинешни амбасадори на кампањата „Избери зелено“ се Марина Матијевиќ, која стои зад иницијативата „Јас подобар граѓанин“ и инфлуенсерот Исмаел Хаџиќ. Секој од своја перспектива ќе зборува за темата за намалување на отпадот од храна – Мате е експерт, Марина е активист, а Исмаел е од перспектива на генерацијата З.

Амбасадорите ќе ги поканат следбениците да оставаат коментари под објавите на социјалните мрежи со совети за намалување на фрлањето храна, а Nestlé ќе ги умножува коментарите и ќе ги „претвори“ во оброци. Целта е да се достигне бројката од 500 бакшиш од граѓаните, кои ќе се помножат со три и со тоа ќе станат нутритивно избалансирани оброци за 1.500 ученици.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО