25.9 C
Ohrid
Wednesday, July 6, 2022

Непрехранбени производи кои се на врвот на европската скала на опасни

НАЈЧИТАНО

Системот за итни случаи за предупредување за опасни производи на ЕУ доби малку помалку известувања во 2021 година отколку во претходната година, при што земјите од ЕУ најмногу предупредуваа за проблеми со моторните возила и играчките, се вели во извештајот на Европската комисија.

Безбедносната порта минатата година доби 2.142 предупредувања од ЕУ за опасни производи, 4,8 отсто помалку отколку во 2020 година, соопшти во понеделникот ЕК.

Имаше помалку предупредувања, но бројот на производи кои можат да претставуваат закана за животната средина е двојно зголемен, предупреди еврокомесарот за правда Дидие Рејндерс.

Најмногу предупредувања пристигнаа од Германија
Најмногу предупредувања имало од Германија, со учество од 26 отсто, а најмногу се моторни возила кои за првпат се на врвот на листата по број на опомени.

„Што се однесува до моторните возила, преземените мерки главно вклучуваа отповикување по откривањето на технички проблеми“, се вели во извештајот.

На второ место се играчките, кои сочинуваат една петтина од предупредувањата, и електричните апарати и накитот, со учество од девет отсто. Поради пандемијата на коронавирус, зачестија предупредувањата за потенцијално опасна заштитна опрема, особено маски, со учество од шест отсто.

Лошиот производ претставува многу поголем ризик за децата
Лошо дизајнираниот производ претставува многу поголем ризик за децата отколку за возрасните, нагласи еврокомесарот.

Проблемите со играчките вклучуваат присуство на опасни хемикалии и батерии, а пријавени се и електрични апарати поради прегревање и изложеност на живи делови.

Најчести закани се можноста за повреда, изложеност на хемикалии, предизвикување пожар, задушување и струен удар.

Минатата година до Хрватска беа испратени 19 опомени од системот, покажува извештајот.

Safety Gate го користат околу триесет европски земји и Европската комисија за размена на информации за опасните непрехранбени производи. Системот им овозможува на земјите брзо да проверат дали некој производ е на нивниот пазар и да иницираат процес на повлекување доколку е потребно.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО