23.9 C
Ohrid
Monday, May 23, 2022

Нема регистрирана инфекција: Хепатитис А кај КС последен пат е регистриран за време на војната

НАЈЧИТАНО

Во кантонот Сараево, хепатитис А последен пат е забележан за време на војната, изјави за N1 Весна Хаџиосмановиќ, инфектолог во Општата болница Абдулах Накаш во Сараево.

„Што се однесува до епидемиолошката состојба во државната болница, можам да кажам дека немаме регистрирано ниту еден случај на хепатитис А. Досега се работи за заразна жолтица која се пренесува по фекално-орален пат. Последната епизода од епидемијата на хепатитис А во нашиот кантон е регистрирана во 1993 или 1994 година, во тие воени услови и досега немаме ниту еден регистриран случај на заразен хепатитис А по тој период“, рече Хаџиосмановиќ.

Поради Бајрам денеска е неработен ден за оние кои слават во Заводот за јавно здравје на ФБИХ, па никој од надлежните од таа институција не е достапен за изјава за можноста од хепатитис А во цела ФБиХ.

Да потсетиме, загриженоста за заразата кај нас доаѓа и по веста дека вирусот наеднаш се проширил меѓу средношколците во Загреб.

Имено, од почетокот на март во Загреб се регистрирани 57 случаи на заболени од хепатитис А, најмногу кај средношколци. Предизвикувачкиот агенс е вирусот на хепатитис А, кој се пренесува по феко-орален пат, односно со внесување на загадена вода или храна контаминирана со столицата на заразено лице или раце контаминирани со столицата на заразено лице.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО