17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Некои подваријанти на омикрон може да избегнат антитела по вакцината Синофарм

НАЈЧИТАНО

Една мала кинеска студија, детално опишана во Инфективните болести на Лансет, покажа дека неутрализирачките антитела против некои подваријанти на омикрон во голема мера не може да се детектираат по две дози од вакцината против Ковид-19 на Синофарм, при што дополнителната вакцина само делумно се опоравува.Студијата доаѓа бидејќи Кина, која одобри само локално развиени вакцини против Ковид, вклучително и Синофарм, се обидува да ги подобри стапките на вакцинација за да се искорени вирусот, додека многу земји усвоија пристап за учење за живеење со вирусот.Вакцината, BBIBP-CorV, е една од двете вакцини против Ковид на Sinofarm одобрени за употреба во Кина, а исто така е главна вакцина извезена од државна компанија.

Помеѓу 25 лица кои примиле две дози на вакцината BBIBP-CorV, неутрализирачката активност против подваријантите како што се BA.2.12.1 и BA.4 / BA.5 „не била или била минимално забележлива“, велат истражувачите.

Неутрализирачка активност против овие подваријанти е забележана само кај 24 до 48 проценти од испитаниците кои примиле дополнителни вакцини BBIBP-CorV по стандардна вакцина со две дози, велат истражувачите, цитирајќи ги резултатите од група од 25 учесници.

Стапката е малку подобрена, на 30 до 53 отсто, за оние кои ја примиле третата вакцина направена од единицата „Чонгкинг Жифеи биолошки производи“, друга вакцина одобрена за употреба во Кина, според податоците од друга група од 30 учесници.

Студијата не разговараше за ефективноста на засилувачите, стапка што одразува колку добро тие можат да го намалат ризикот од ковид болест или смрт, што вообичаено се гледа во големите клинички испитувања.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО