23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Недостигот од формула за млеко за бебиња во САД им донесе профит на производителите

НАЈЧИТАНО

Големиот недостиг на формула за бебиња во Соединетите држави ја зголеми заработката на производителите поради големата побарувачка и монополите, се вели во новиот извештај.Според американскиот сајт Axios, семејствата во Америка имаат проблеми да добијат млечна формула за своите бебиња, по големото повлекување на овој производ од пазарот во февруари поради можна неисправност, а сега треба да доплатат за тоа.

Од друга страна, заработката на производителите на оваа храна скокна во однос на 2021 година, се вели во извештајот на IBISWorld, компанија за анализа на индустријата за која има увид Axios.

Иако пандемијата на коронавирус го наруши синџирот на снабдување на овие стоки и создаде скок на цените, високата побарувачка за детска формула и големиот монопол на пазарот им овозможија на производителите да ги зголемат цените и да го задржат профитот, се вели во извештајот на IBISWorld.

Имено, четири компании – Abbott Laboratories, Mead Johnson, Perigo и Nestle, држат повеќе од 87 отсто од овој пазар, според IBISWorld.

Претставниците на овие четири компании одбија да коментираат на темата, но потврдија дека екстремно големата побарувачка за млечна формула ја зголемила заработката.

Во овој период, производителите имаа проблеми и со дополнителни трошоци поврзани со суровини, работници и дистрибуција, што придонесе за инфлациската криза во САД.

Што доведе до недостиг и како американските власти се обидуваат да спречат тој да се повтори?
Абот, најголемиот производител на формула за бебиња, ги повлече овој и другите производи на почетокот на оваа година и го запре производството во фабриката во Мичиген на неколку месеци, бидејќи во фабриката беа пронајдени бактерии. Четири бебиња кои ја испиле оваа заразена млечна формула се разболеле, а две починале.

Но, не само тоа доведе до недостиг од оваа храна на дури 40 отсто од пазарот, бидејќи суровите царински услови поврзани со увозот на детска формула, како и програмата за прехранување на сиромашните семејства во Америка, можеби влијаеле на ова. криза, според CNBC.

Сепак, некои знаци укажуваат на тоа дека кризата полека се намалува откако американската администрација ги намали ограничувањата за увоз на формула за новороденчиња од странство, а американскиот претседател Бајден повика на воен акт за производство на одбрана за време на војна за да се зголеми производството на храна и да се стави крај на кризата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО