5.2 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Недостаток на вода во словенечка Истра: врнежите донесоа олеснување, но ограничувањата остануваат

НАЈЧИТАНО

Без намалувања на снабдувањето со вода за пиење заврши продолжениот викенд кој со страв се очекуваше во словенечка Истра. Потрошувачката се зголеми, но падна дожд, а најмногу вода досега е донесена од Планинско поле. И покрај тоа, сите ограничувања остануваат на сила, потенцираа од Водовод Рига.

Празникот Успение на Богородица, на италијански Ферагосто, е синоним за врвот на туристичката сезона во Италија. Поради очекуваното доаѓање на туристи од соседната земја, Мартин Прегељ, директор на Водовод Рига, во петокот изјави дека најмногу му се плаши од овој ден и дека многу му се радува на облаците.
Метеоролошките станици во словенечка Истра забележаа приближно 3 милиметри врнежи од петок до вчера, а нешто повеќе од 10 ноќеска, се наведува на веб-страницата на словенечката агенција за животна средина. Рижанскиот водовод соопшти дека дождот главно донел освежување и ја ублажил критичната состојба неколку дена. Според компанијата, достапните количини на сите извори се се уште на минимум.

Потрошувачката на вода за пиење од водоводот Рига очекувано е зголемена во изминатите денови и вчера достигна 29.500 кубни метри или 342 литри во секунда.

Управата за заштита и спасување на Република Словенија го зголеми бројот на големи камиони-цистерни со кои приватни лица транспортираат вода од Планинско поле до водостопанството Чепки. Според последните податоци на јавното претпријатие, од Уница дневно се добивале над 3.100 метри кубни.

Количините од други извори остануваат слични како минатата недела: од подземните води на реката Рижана 150 литри во секунда, од водоводот Сежана Карст 100 литри во секунда, од водоводот Бузет Истар 50 литри во секунда и од пумпната станица Габриели кај Сечовље. 30 литри во секунда.

Ограничувањата и штедењето продолжуваат
Од Рижанско водоводова информираат дека продолжуваат со враќање на дел од испумпаните подземни води во коритото на Рижана. Во текот на овие денови протокот на реката речиси секогаш беше помал од еколошки прифатливото, утврдено со водната дозвола. Низ мерното место под Кубед треба да течат најмалку 110 литри вода во секунда, а според информациите на Агенцијата за животна средина на РС вчера просечниот проток бил 95 литри во секунда, а претходните денови бил нешто помал.

Почитувањето на сите ограничувања и заштедата на потрошувачката ќе биде и клучот за непречено водоснабдување во наредните денови, предупредуваат од Водовод Рига.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО