9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Невработеноста во Европа останува непроменета

НАЈЧИТАНО

Според сезонски приспособените податоци, стапката на невработеност во еврозоната се задржа на нивото од мај на 6,6 отсто во јуни, но е намалена за 1,3 процентни поени на годишно ниво. Во ЕУ исто така остана непроменет на шест проценти на месечно ниво, но се намали за 1,2 процентни поени на годишно ниво, објави Евростат.

Во денешното соопштение, статистичарите на Европската статистичка служба процениле дека во јуни во ЕУ биле невработени 12,931 милиони луѓе, од кои 10,925 милиони се во еврозоната. На годишна основа, бројот на невработени во ЕУ е намален за 2,311 милиони, во еврозоната за 1,957 милиони.

Кај младите помлади од 25 години, во јуни во ЕУ биле невработени 2,546 милиони луѓе, од кои 2,073 милиони во еврозоната. Стапката на невработеност кај младите е 13,6 отсто во ЕУ и во еврозоната. Во меѓувреме, во мај тоа беше 13,3% во ЕУ и 13,2% во еврозоната.

Во јуни, стапката на невработеност кај жените во ЕУ остана на исто ниво како во мај, на 6,4 отсто. Стапката на невработеност кај мажите исто така остана стабилна на 5,7 проценти. Во еврозоната стапката на невработеност кај жените се задржа на седум отсто, а кај мажите на 6,2 отсто.

Невработеноста во Словенија во јуни изнесуваше 3,8 отсто, што е за 0,1 процентен поен помалку од мај и за 0,6 процентни поени помалку од минатиот јуни.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО