16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

На туризмот му недостасуваат 30.000 работници. Дали некои хотели ќе останат затворени?

НАЈЧИТАНО

Туристичките компании не можат да најдат вработени на домашниот пазар, па се обраќаат кон странски работници, иако базенот на соседните земји е веќе прилично празен. Сепак, работните дозволи за странски работници лани се чекаа неколку недели.

Иако, според состојбата на резервации, Хрватска оваа сезона би можела да се врати на предпандемиското ниво, повторно сме во ситуација некои од хотелите да не се отворат бидејќи ќе нема кој да работи во нив. Имено, годинава треба да го надополнат недостигот од околу 30.000 работници во туристичкиот сектор, а бидејќи туристичките компании не можат да ги најдат на домашниот пазар, се насочуваат кон странски работници, иако базенот на соседните земји е веќе доста празен. .

На горливиот проблем со недостигот на кадар од туристичкиот сектор беше посочен лани во септември, кога заврши шпицот на сезоната. Секторот пресметал дека изгубиле околу 750 милиони куни приход, колку што би заработиле во хотелите кои останале затворени бидејќи не можеле да најдат работници за нив. Затоа и тогаш четири министерства испратиле предлог мерки како навреме да се подготват за оваа сезона, пишува Нови лист.

Се поголем број вработени се вклучени во мерката Постојана сезона
Податоците на ЦЕС покажуваат дека во Постојаната сезонска мерка од јануари до крајот на март минатата година биле вклучени 1.450 работници, додека оваа година биле вклучени 2.011 постојани сезонски работници, што исто така укажува на зголемена побарувачка за кадар, која ескалирала годинава. речиси почна да се натпреварува за да им понуди подобри услови на вработените, па дури и инфлуенсерите се вклучени во привлекувањето на персоналот.

Работни дозволи
Минатиот јануари стапи на сила новиот Закон за странци, со кој се укинуваат квотите и се заменува тестот за пазарот на трудот, додека вработувањето на странци беше либерализирано за дефицитарни занимања. Сепак, минатата година се покажа дека работните дозволи за странските работници се чекаат неколку недели. Оваа година барањата за вработување странци се поднесуваат преку интернет, но полициските службеници во полициските станици сè уште ги обработуваат овие барања рачно. Дополнително, годинава се обработуваат барањата на бегалците од Украина, од кои досега во нашата земја пристигнале над 12.000, а се очекува да пристигнат вкупно околу 50.000, што е дополнително работно место за полицајците. Онлајн апликација за вработување странци може да се даде само за вработување сезонски работници до 90 дена, иако сите како мразното сонце чекаат да се продолжи сезоната.

Вељко Остојиќ, директор на Хрватското туристичко здружение (ХУТ), објаснувајќи ја моменталната состојба со персоналот и вработувањето на странци, рече дека е постигнат одреден напредок.

„Ова секако е за поздравување, но сепак далеку од динамиката на решавање на барањата за работни дозволи кои му се потребни на приватниот сектор. Јасно е дека постои разлика помеѓу поединечните дестинации, односно полициските администрации, што е поврзано со бројот на примени случаи. Така, каде што има повеќе барања, тоа оди побавно и обратно. Но, дефинитивно треба да направиме похрабар чекор напред бидејќи нема од што да се браниме, особено ако се има предвид дека во Хрватска секој што сака може да работи. Не сме во ситуација како пред десет години, да имаме 350.000 луѓе на Институтот, денес едноставно нема луѓе. А ако нема луѓе, имаме две опции или нема да ги отвориме сите капацитети и ќе генерираме многу помалку приходи, даноци, придонеси и други поволности или ќе овозможиме увоз и ќе ја завршиме сезоната“, рече Остојиќ. Запрашан дали тоа значи дека постои можност некои хотели да останат затворени оваа сезона бидејќи во нив нема кој да работи, тој рече дека има.

Инаку, ХУТ предложи низа мерки како даночни олеснувања за родителите на вработени студенти, олеснување на дополнителната работа, работа на пензионерите, но досега ништо не е сменето.

„Сегашната побарувачка на пазарот укажува дека треба да ги отвориме сите наши капацитети, ако, според тоа, имаме вработени“, заклучи Остојиќ.

законот за имиграција
Хрватското здружение на работодавачи (ХУП) исто така посочи дека постоечкиот модел регулиран со Законот за странци, поради бројни пречки не ги следи актуелните потреби на стопанството за работна сила, што е особено изразено во градежниот и туристичкиот сектор, а се повеќе во другите индустрии..

„Дигитализацијата требаше да се подготви порано бидејќи подготовката на сезоната, барем во туризмот, почнува кон крајот на годината, а сега всушност голем дел од апликацијата е поднесена во процедура“, велат од ХУП и додаваат дека туризмот и градежништвото имаат значително влијание врз државниот буџет и неопходно е, по низа години, обележани со тренд на континуиран значителен раст на бројот на ангажирани странски работници, што е тренд кој продолжува да се засилува, законодавецот навремено да одговори со значајни промени.

Од Законот за странци, а државната администрација итно ги опремува недоволно капацитетите што ја спроведуваат постапката за издавање дозволи за странци. Сè што е можно треба да се направи по електронски пат, а на големите работодавци да им се доделат службеници на МВР и ЦЕС да ја забрзаат комуникацијата.

Според Здружението на работодавачи, реалноста на хрватската економија е се поголема зависност од странска работна сила, и неопходно е да се дефинира законската рамка на таков начин што процесот на добивање дозволи за престој и работа за странски работници е драстично поедноставен и забрзан. Постојниот Закон за странци наметнат на економијата.

„Државата и нејзината администрација мора да сфатат дека туристичката сезона, како и повлекувањето на средствата од ЕУ за бројни проекти за кои Владата обезбеди програми за финансирање, нема да бидат во очекуваните и посакуваните димензии се додека има недостиг од пороѓај. Требаше да се извлече лекцијата од минатата сезона која ја одбележа недостиг на работници во туризмот и угостителството, како и во трговијата, па бевме сведоци на скратеното работно време на многу објекти“, велат од ХУП, пренесува Нови лист.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО