23.9 C
Ohrid
Monday, May 23, 2022

На повеќе од 21 процент од влекачите, повеќето загрозени желки и крокодили, им се заканува истребување

НАЈЧИТАНО

Најмалку на секој петти вид рептили му се заканува исчезнување, вклучително и повеќе од половина од желките и крокодилите, според првата светска голема глобална проценка на таканаречените ладнокрвни животни.

Катастрофалното намалување на биолошката разновидност ширум светот се повеќе се гледа како закана за животот на Земјата и исто толку важно како и заканата за климатските промени.

Заканите за други животни се добро документирани. Повеќе од 40 отсто од водоземците, 25 отсто од цицачите и 13 отсто од птиците би можеле да се соочат со истребување.

Но, досега научниците немаа целосна слика за уделот на загрозените влекачи.
Во новата глобална студија, објавена во списанието Nature, научниците процениле 10.196 видови влекачи користејќи ги критериумите за Црвената листа на загрозени видови на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN).

Тие откриле дека најмалку 1.829, или 21 отсто, биле или во ризик, загрозени или критично загрозени.

„Има огромен број видови за кои сметаме дека се загрозени“, рече коавторот на студијата Нил Кокс, кој раководи со Меѓународната единица за проценка на биолошката разновидност при IUCN-зачувување.

„Сега кога знаеме со какви закани се соочува секој вид рептил, глобалната заедница може да го направи следниот чекор со учество во плановите за зачувување со глобален политички договор и инвестирање во враќање на често преценетата потценета сериозна криза на биолошката разновидност.

Утврдено е дека крокодилите и желките се меѓу најзагрозените видови, со околу 58 отсто и 50 отсто загрозени.

Крокодилите се убиваат поради нивното месо и за да се отстранат од човечките населби, рече Кокс, додека желките се цел на трговија со домашни миленици и се користат за традиционална медицина.

Фокусот е на „крзнени, пердувести“ животни
Друг познат загрозен вид е ужасната кралска кобра, најголемата отровна змија во светот. Може да порасне до околу пет метри и живее во шуми на огромна област од Индија до Југоисточна Азија.

Кобрата е „многу блиску до истребување“, рече Кокс на брифингот со новинарите за студијата.

„Тоа е вистински култен вид во Азија и голема штета е што дури и широко распространетите видови како овој навистина страдаат и опаѓаат“, рече тој, додавајќи дека сечата на дрва и намерните човечки напади се меѓу најголемите закани за змиите.

Брус Јанг, главен зоолог во NatureServe и коавтор на студијата, рече дека загрозените влекачи се претежно концентрирани во Југоисточна Азија, Западна Африка, северен Мадагаскар, северните Анди и Карибите.

Научниците открија дека влекачите кои се ограничени на суви живеалишта како што се пустини, пасишта и савани се „значително помалку загрозени“ од оние во шумските живеалишта, објасни тој.

Утврдено е дека заканите за влекачите вклучуваат земјоделство, сеча, инвазивни видови и урбан развој, додека луѓето ги ловат поради трговија со домашни миленици или ги убиваат поради страв или храна.

Утврдено е дека климатските промени претставуваат директна закана за околу 10 проценти од видовите рептили, иако истражувачите велат дека тој процент е веројатно поголем.

Јанг рече дека проценката на рептилите, во која учествуваа стотици научници од целиот свет, траеше околу 15 години и дека има пречки поради недоволното финансирање.

„Влекачите, за многу луѓе, не се харизматични. Многу повеќе од нив се фокусирани на зачувување на крзнените или пердувестите ‘рбетници“, рече тој.

Истражувачите рекоа дека се надеваат дека новата проценка ќе помогне да се поттикне меѓународната акција за запирање на загубата на биолошката разновидност.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО