16.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

На патниците повеќе нема да им треба негативен тест за Ковид-19 за да пристигнат во Соединетите држави

НАЈЧИТАНО

Владата на САД усвои резолуција со која се предвидува дека од недела од патниците во САД нема да се бара повеќе да поднесуваат негативен тест за ковид-19. Американците и странците досега мораа да покажат негативен тест пред да се качат во авионот. Условот за вакцинација против Ковид-19 за странци останува на сила.

Американската влада се реши на овој чекор бидејќи научните податоци покажуваат дека барањето за негативни тестови повеќе не е неопходно. Сепак, Центрите за контрола на болести (ЦДЦ) повторно ќе ја проверат статистиката по три месеци и ќе одлучат дали ќе треба да го вратат барањето.

Владата на претседателот Џозеф Бајден мораше да одлучи во април дека условот за носење заштитни маски во авионите и на други места во јавниот превоз повеќе не е валиден откако конзервативната судијка од Флорида, Кетрин Кимбал Мизел, пресуди дека ЦДЦ ги надминала своите овластувања. Сепак, судијата не одлучи за тестовите за ковид-19, инаку барањето за нив веројатно ќе беше отстрането порано. Владата ја обжали одлуката на федералниот судија на Флорида, исто така, поради можната потреба од идни дејствија доколку пандемијата „Ковид-19“ повторно ескалира.

Пред да пристигнат во земјата, Соединетите држави почнаа да бараат негативни тестови за „Ковид-19“ уште во јануари 2021 година. Американската туристичка и туристичка индустрија беше главниот застапник за отстранување на ова барање. политиката нема смисла. Усвоен е со цел да се спречи воведувањето на ковид-19 во Соединетите држави, иако вирусот веќе беше присутен во земјата. Во меѓувреме, воздухопловната индустрија закрепнува, а бројот на домашни патници сега е само седум проценти помал отколку што беше пред пандемијата.

Сепак, бројот на меѓународни патници, вклучувајќи ги и Американците кои патуваат дома, сè уште е за 14 проценти помал од нивото пред круната. Барањето негативни тестови е дополнителен трошок што убеди многумина дека сè уште не вреди да се патува во САД.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО