24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

На која припаѓате вие? Ова се шесте фази на богатство во животот

НАЈЧИТАНО

Финансиите и богатството сочинуваат голем дел од нашите животи. Од моментот кога ќе станеме финансиски зависни од некого до моментот кога полека стануваме финансиски независни. Важно е да имате насока и доволно информации за тоа како ќе се однесувате со вашите финансии подоцна во животот.

Подолу се прикажани шест нивоа на богатство, за да се разбере односот со финансиите.

Ниво 1: Зависност
Ова е фаза во која сте финансиски зависни од некого. Мора да бидете зависни од некого за вашите трошоци додека не достигнете возраст кога можете сами да заработите пари. Во оваа фаза, вие сте или зависни од вашето семејство или од организација.

Ниво 2: Растворувач
Ова е фаза во која имате доволно пари за да ги платите сметките. Фокусирани сте да го заработувате секој ден. Се плашите од помислата да не заработите доволно пари цел месец бидејќи самата помисла да ја платите сметката ве вознемирува. Заштедата на пари е невозможно во оваа фаза.

Ниво 3: Стабилно
На ова ниво, можете да поднесете и неочекувани трошоци без да се грижите дека ќе останете без пари. Можете да си дозволите да одите на одмор за да се опуштите. Мислите за неизвесна иднина без пари полека стануваат минато.

Ниво 4: Безбедно
Финансиски сте сигурни и силни. Може да има и итни случаи, а вие ќе се справите со нив без проблем, не грижејќи се дали ќе имате доволно за да купите храна. Со нетрпение очекувајте ја вашата кариера и вашиот поглед на животот радикално се менува. Понекогаш можете да си дозволите неколку луксузни работи.

Ниво 5: Независен
Ова е фаза во која воопшто не треба да се грижите за пари, освен повремено да го зголемите вашето богатство. Во оваа фаза сте уште побезгрижни и финансиски безбедни. Можете да одите на одмор и да се радувате да го живеете животот на најдобар можен начин, пишува TimesofIndia.

Ниво 6: Обилно богатство
Ова е последната фаза во која веќе можете да почнете да размислувате на кого ќе го распределите вашето богатство во иднина. Размислувате како ќе го пренесете своето богатство на идните генерации и се навраќате на впечатокот што сте го оставиле на светот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО