15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

На кои начини топлината може да му наштети на телото?

НАЈЧИТАНО

На кои начини топлината може да му наштети на телото?
Премногу високите температури можат да го оштетат секој дел од човечкото тело, а во екстремни случаи може да доведат до мозочен и срцев удар, како и до рак.

Кожата
Изгорениците на кожата се предизвикани од прекумерна изложеност на сончевите зраци. Колку повеќе изгореници добива телото, толку е поголем ризикот дека лицето ќе добие рак на кожата. Премногу УВ зрачење може да ја оштети ДНК на клетките на кожата.

Мозокот
Понекогаш е тешко да се размислува јасно кога ви е жешко. Истражувањата покажуваат дека екстремната топлина може да влијае на менталните способности. Топлото време е поврзано со намалена когнитивна функција, грешки во одлучувањето и поголем ризик од повреди поврзани со работата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Симптоми на топлотен удар кои не треба да ги игнорирате
ЗДРАВЈЕ
23 јуни. во 2021 година
2

Како да го зачувате здравјето на високи температури?
ЗДРАВЈЕ
15 јули. во 2022 година
2
На екстремно високи температури, бариерата помеѓу крвта и мозокот почнува да пука. Многу луѓе пријавуваат дека се чувствуваат нервозни за време на жештините, а постојат докази дека екстремната топлина може негативно да влијае на вашето ментално здравје.

Една неодамнешна студија спроведена во Њујорк покажа дека во тие денови се зголемува бројот на пациенти поради предозирање, нарушувања на расположението и анксиозност, шизофренија и деменција. Друга студија го поврза зголемувањето на температурите со повисоки стапки на самоубиства.

Пот
Хипоталамусот е термостат на човечкото тело. Ги чувствува промените во температурата, и внатре и надвор од телото, и прави прилагодувања што ја одржуваат температурата во рамките на степен или два од 37 Целзиусови степени.

Кога мозокот ќе почувствува дека телото се загрева, хипоталамусот испраќа порака до крвните садови на површината на кожата, „наредувајќи“ да се прошират, со што се зголемува количината на крв на површината на телото и ѝ овозможува на кожата да се ослободи топлина, пишува The Guardian, пренесува N1 Zagreb.

Ако воздухот надвор од телото е потопол од температурата на телото, потните жлезди влегуваат на сцената, од 1,6 до дури пет милиони од нив. Потта се излачува на површината на телото, каде што нејзиното испарување создава ефект на ладење, бидејќи топлинската енергија на телото е потребна за да се претвори течноста во пареа.

Сепак, потењето не е совршен систем. Активната личност може да излачува до 10 литри пот секој ден, што доколку не се замени може да доведе до дехидрација. Дехидрираното тело повеќе не може да се олади со потење.

Исто така, ако телото премногу се загрева, протокот на крв во кожата, како и потењето, престануваат: во овој случај температурата на телото значително се зголемува, а мозочните клетки непоправливо се оштетуваат.

Белите дробови
Топлото време може негативно да влијае на квалитетот на воздухот, што го отежнува дишењето. Високите температури често доаѓаат со недостаток на ветер, што значи дека загадувачките честички стагнираат. Озонот на ниво на земја е штетен гас кој се создава кога загадувачите кои се испуштаат од автомобилите, фабриките и индустриските комплекси хемиски реагираат со сончевата светлина.

Како една од главните компоненти на смогот, озонот на ниво на земја може да ја намали функцијата на белите дробови. Тоа е еден од главните фактори за развој на тешки симптоми, па дури и смрт предизвикана од астма.

Студијата од 2008 година покажа дека на секој степен Целзиусов зголемување на температурата, 22.000 повеќе луѓе умираат во светот од загадување.

Исцрпеност
Хипертермијата е состојба во која телото достигнало ненормално висока температура. Се јавува кога механизмите за ладење на телото не можат да се справат со порастот на температурата.

Ако температурата на телото се искачи до 38 Целзиусови степени, мозокот им кажува на мускулите да успорат, а потоа доаѓа до исцрпеност. Овој феномен се нарекува топлотна исцрпеност, а неговите симптоми вклучуваат вртоглавица, нарушувања на видот, интензивна жед, гадење и забрзан пулс.

Ако температурата на телото не се намали, овој вид на исцрпеност може да прерасне во топлотен удар. Се јавува кога температурата на телото се искачува до 40 степени, што е итен случај за лекарот. Симптомите вклучуваат сува и топла кожа и ментална дисфункција. Ако не се лекува, топлотниот удар може да доведе до кома, па дури и до смрт.

Срце
Како што телото се загрева, крвните садови се шират, намалувајќи го крвниот притисок, поради што човекот се чувствува слаб. Во најлош случај, кога веќе нема нормален проток на крв во телото, може да се оштетат крвните садови, што доведува до згрутчување на крвта, а клетките се разградуваат поради разградувањето на протеините. Ако крвниот притисок падне премногу низок, ризикот од срцев удар се зголемува.

Кога телото ќе почувствува дека е премногу жешко, продолжениот мозок – делот од мозокот кој ги контролира виталните процеси, вклучително и отчукувањата на срцето, дишењето и крвниот притисок – испраќа порака до срцето да ја зголеми количината на крв што ја пумпа со секое отчукување. Но, ако се намали крвниот притисок, срцето мора да работи понапорно за да дојде до крвта до сите делови од телото, што значи дека пулсот се зголемува.

При екстремни температури, количината на крв што циркулира низ телото драстично се зголемува. Срцевиот мускул на тој начин се исцрпува и протокот на крв може нагло да се намали. Експертите велат дека како што расте температурата, така ќе расте и стапката на смртност, а тие смртни случаи ќе бидат главно предизвикани од стресот што екстремната топлина го предизвикува во циркулаторниот систем.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО