5.2 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

На Денот на заштита на природата, отровен орел крстоносец во близина на Кикинда

НАЈЧИТАНО

Друштвото за заштита и проучување на птиците на Србија соопшти дека отруен орел на крстоносниот орел, птица од државниот грб, е пронајден кај Кикинда на 11 април, на денот кога е Денот на заштитата на природата во Србија.

Како што истакна извршниот директор на Друштвото, Милан Ружиќ, загубата на секој поединечен крстоносец претставува огромна штета за природното наследство и сурово ги уназадува напорите за „враќање на тие прекрасни птици на небото над Србија“.

Во изминатите 22 години, повеќе од 2.300 заштитени птици умреле како резултат на труење низ Србија, од кои повеќе од 100 белоопашести орли.

Во повеќето случаи труењето било намерно. Се користеле мамки третирани со пестициди, како што е озлогласениот Фурадан.

„Оваа пролет во Србија се присутни најмалку пет пара крстоносци и сите се гнездат во пространиот Банат. За нас, заштитувачите на природата, нема поголема радост и гордост од моментот кога ќе видиме орли на места каде што не можеле да се сретнат до неодамна“, изјави Слободан Кнежевиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО