26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Најлошо време за употреба на миење уста

НАЈЧИТАНО

Можеби не сте го знаеле ова, но таму е најлошото време да се користи средство за плакнење уста. По вкусен оброк, вообичаено е да се посегне по миење на устата за да се отстрани лутиот вкус. Чувството на свежина на нане е далеку подобро од лошиот здив, нели?

Но, според новинарот за здравје и наука Макс Лугавере, можеби нема да треба да користите средство за плакнење уста веднаш по оброкот – всушност, тоа може да биде апсолутно најлошото време за плакнење на устата.

Зошто не треба да користите течност за плакнење веднаш по оброкот?

Традиционалните плакнења за уста со антисептички својства се дизајнирани да ги отстранат сите бактерии во устата за да го обезбедат чувството на свежо „пеперминт“ – но токму тоа е проблемот. Вашиот орален микробиом се потпира и на добри и на лоши бактерии и тоа е буквално „патот“ до здравјето на цревата. Студиите дури покажаа дека оралните бактерии всушност можат да патуваат до цревата и да ја променат нејзината микробиота – така што не сакате да уништите сè што е на патот. Всушност, Лугавере вели дека оралните бактерии можат да влијаат на тоа како ги апсорбирате хранливите материи од храната – дури и оние кои се здрави за срцето.

„Хранливите материи што содржат нитрати се суштински претходници на азотен оксид, кој е од суштинско значење за имунитетот, здрав проток на крв, метаболичко здравје, здравје на мозокот и многу повеќе. Меѓутоа, луѓето ги немаат потребните ензими за да го редуцираат нитратот до нитрит, кој потоа може да влезе во патеката на азотен оксид“, вели Лугавере.

„За оваа конверзија се потпираме на орални бактерии. Така, кога ги елиминирате сите овие орални бактерии со една голтка миење на устата, му отежнувате на телото да ја обезбеди оваа суштинска конверзија и да ги искористи овие хранливи материи богати со нитрати“, објаснува експертот. Значи, ако користите миење на устата после оброк, во основа ја намалувате способноста на храната всушност да ви ги даде сите придобивки што може.

„Ако користите антисептично средство за плакнење уста, дефинитивно не треба да го користите често“, забележува Лугавере. Исто така, не се препорачува да се користи веднаш по тренингот, вели тој, од многу слична причина, бидејќи „оралните бактерии го рециклираат азотен оксид и азотен оксид се зголемува со вежбање“, што пак игра важна улога за здравјето, вклучително и регулирање на крвниот притисок. . Значи, кога ќе ги исчистите сите орални бактерии после тренинг, нема да добиете толкаво зголемување на азотен оксид.

Се разбира, секогаш можете да се одлучите за вода за плакнење која е доволно нежна за вашиот орален микробиом. „Постојат различни плакнења за уста на пазарот и најдобро е да се избегнуваат оние што содржат првенствено алкохол“, вели Лугавере. Или, во најмала рака, не ја плакнете устата веднаш после јадење или потење, пишува 24сата.

Оралните бактерии се важни за здравјето на цревата и метаболизмот, така што не сакате да ги избришете сите со антисептик за плакнење уста. Неколку голтки ваму-таму веројатно нема да предизвикаат проблеми, но доколку одлучите да гаргарате, внимавајте да не го правите тоа веднаш по јадење или вежбање, пренесува МБГ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО