16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Најголемите грешки при миењето на забите

НАЈЧИТАНО

Забите треба да се мијат два пати на ден. Прескокнувањето на оваа рутина може да резултира со кариес, валкани заби и проблеми со оралното здравје. Она што е важно да се има на ум е дека овој секојдневен ритуал влијае на целокупното здравје на една личност.

Постојат седум вообичаени грешки кои луѓето ги прават кога станува збор за миењето на забите, вели за yahoo.com, стоматолошката хигиеничарка Дона Велс од Отава, пренесува Ordinacija.hr.

Пресилно четкање

Велс вели дека тоа е најчестата грешка што ја гледа. Премногу агресивно четкање може да доведе до повлекување на непцата, што може да се претвори во уште полоши проблеми.

Неправилна техника на четкање
Пресилното четкање не е единственото нешто што може да ја оштети внатрешноста на устата. Несоодветната техника е исто така еден од клучните проблеми. Експертот наведува дека луѓето треба да ја држат четката за заби под агол од 45 степени, со половина од влакната на непцата. „Сакате да ги четкате непцата и да ги масирате. Да се ​​отстранат бактериите од под линијата на непцата“, објаснува тој.

Користење на погрешна четка за заби
Друга честа грешка е користењето на четка за заби со средно тврди или тврди влакна, за кои Велс вели дека може да биде премногу тврда за вашите непца и може да доведе до повлекување на непцата. Наместо тоа, таа препорачува четка за заби со меки или екстра-меки влакна.

Изборот на електрична или обична четка за заби зависи од личните преференции. Сепак, електричната четка за заби е поефикасна во отстранувањето на наслагите.

Големината е исто така важна при изборот, луѓето треба да изберат четка за заби врз основа на големината на устата. На пример, ако некој има мала уста, треба да добие четка со помала глава или детска четка за заби. Американската стоматолошка асоцијација, исто така, советува луѓето да ја менуваат четката за заби на секои три до четири месеци, или порано ако се носат влакната.

Не се четкате два пати на ден или доволно долго
Не брзајте додека четкате! Луѓето треба да се погрижат да остават доволно време наутро и пред спиење за да ги мијат забите најмалку две минути секој пат. Велс вели дека штом ги измиеме забите, наслагите и бактериите повторно почнуваат да се создаваат.

Не ја избирате вистинската паста за заби
Изборот на вистинската паста за заби зависи од индивидуалните потреби. Луѓето со чувствителни заби најверојатно ќе изберат паста за чувствителни заби; оние кои се повеќе склони кон гингивитис, воспаление на непцата, би можеле да изберат паста за заби што ја таргетира таа болест на непцата.

Не користете забен конец
Велс советува дека секој треба да користи конец или четка барем еднаш дневно. Забниот конец е стандарден, но на многу луѓе им е полесно да користат интердентални четки.

Не одите на редовни стоматолошки прегледи
Голема грешка што луѓето ја прават кога станува збор за нивното орално здравје е тоа што не одат редовно на стоматолог. Експертот советува да одите најмалку двапати годишно на проверка и чистење.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО