8.9 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

Научниците открија сосема нов тип на клетка што се крие во човечките бели дробови

НАЈЧИТАНО

Новооткриените клетки во човечкото белодробно крило играат витална улога во одржувањето на правилното функционирање на респираторниот систем, па дури и би можеле да бидат инспирација за нови третмани за да се поништат ефектите од одредени болести поврзани со пушењето, според една нова студија.

Клетките, познати како секреторни клетки на дишните патишта (RAS), се наоѓаат во ситни, разгранети пасуси познати како бронхиоли, кои се на врвот на алвеолите, мали воздушни кеси кои разменуваат кислород и јаглерод диоксид со крвотокот.

Новите РАС клетки се слични на матичните клетки кои можат да се диференцираат во кој било друг тип на клетка во телото и се способни да ги поправат оштетените алвеоларни клетки и да се трансформираат во нови.

Истражувачите ги открија клетките на РАС откако станаа сè пофрустрирани од ограничувањата на потпирањето на белите дробови на глувците како модел за човечкиот респираторен систем. Сепак, поради одредени разлики меѓу нив, научниците се мачеа да пополнат некои празнини во знаењето за човечките бели дробови, пренесува Science Alert.

За подобро разбирање на овие разлики на клеточно ниво, тимот зеде примероци од белодробно ткиво од здрави човечки донатори и анализираше гени во поединечни клетки, кои открија претходно непознати РАС клетки.

„Веќе некое време е познато дека дишните патишта на човечките бели дробови се различни од оние на глувците“, изјави за Live Science постар автор Едвард Мориси, професор на Медицинскиот факултет Перелман на Универзитетот во Пенсилванија, кој е специјализиран за респираторни системи.

Тој исто така додаде дека новите технологии дури неодамна им овозможиле да земаат примероци и да идентификуваат уникатни типови на клетки.

Тимот, исто така, откри РАС клетки кај порове, чии респираторни системи се повеќе слични на луѓето отколку кај глувците. Како резултат на тоа, истражувачите се сомневаат дека повеќето цицачи со иста или поголема големина веројатно имаат РАС клетки во нивните бели дробови, рече Морисеј.

Клетките на РАС имаат две главни функции во белите дробови.

Прво, тие лачат молекули кои одржуваат течна обвивка долж бронхиолите, помагајќи да се спречи колапсот на малите дишни патишта и да се зголеми ефикасноста на белите дробови.

Второ, тие можат да дејствуваат како прогениторни клетки за алвеоларниот тип 2 (AT2) клетки, специјални типови на алвеоли кои лачат хемикалија која делумно се користи за поправка на други оштетени алвеоли.

Прогениторна клетка е клетка која има капацитет да се диференцира во друг тип на клетка, слично како што матичните клетки се диференцираат во други клетки.

„RAS-клетките се она што ние го нарековме факултативни прогенитори, што значи дека тие исто така дејствуваат како прогениторни клетки и исто така играат важна функционална улога во одржувањето на здравјето на дишните патишта“, рече Мориси.

Ова значи дека клетките на РАС имаат витална улога во одржувањето на здрави бели дробови, додаде тој.

Истражувачите веруваат дека клетките на РАС може да играат клучна улога во болестите поврзани со пушењето, како што е хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ).

ХОББ е резултат на воспаление на дишните патишта во белите дробови, што може да биде предизвикано од пушење и, повремено, од загадување на воздухот, според извештаите од клиниката Мајо.

Воспалението на дишните патишта им отежнува на белите дробови правилно да внесуваат доволно кислород и како резултат на тоа, ХОББ има слични симптоми како астмата. ХОББ, исто така, може да доведе до емфизем, во кој алвеолите се трајно уништени, и хроничен бронхитис, продолжена и интензивна кашлица обично придружена со вишок слуз.

Секоја година, повеќе од три милиони луѓе ширум светот умираат од ХОББ, според Светската здравствена организација (СЗО).

Теоретски, клетките на РАС треба да ги спречат или барем да ги ублажат ефектите на ХОББ со поправка на оштетените алвеоли. Сепак, истражувачите се сомневаат дека пушењето може да ги оштети, па дури и целосно да ги уништи новите клетки, што доведува до болести како што е ХОББ.

На пациентите со ХОББ често им се препишуваат антиинфламаторни лекови или терапија со кислород за да се ублажат нивните симптоми. Сепак, ова се само привремени решенија и не прават ништо за да се поништи оштетувањето на белите дробови.

Клетките на РАС потенцијално би можеле да се користат за подобрување на третманот или дури и лекување на ХОББ, доколку истражувачите можат правилно да ги искористат регенеративните својства на овие клетки.

„Навистина не знаеме дали ова откритие може да доведе до потенцијален лек за ХОББ“, рече Морисеј.

Тој додаде дека ХОББ е малку позната болест и дека сите нови сознанија треба да помогнат при разгледување на нови терапевтски пристапи кои би можеле да доведат до подобри третмани.

Студијата беше објавена на интернет во списанието Nature.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО