8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Научниците открија досега непознат Сончев систем кој е сосема различен од нашиот

НАЈЧИТАНО

Астрономите неодамна пронајдоа древен сончев систем кој многу се разликува од нашиот, пишува Mashable. Околу 90 светлосни години зад нас, научниците забележаа ѕвезда „бело џуџе“ стара повеќе од 10 милијарди години, што значи преостанатото врело јадро на мртва ѕвезда слична на Сонцето опкружена со гробишта од скршени планети, наречени планетезимали.

Овој Сончев систем е различен од сè околу нас. Богат е со литиум и калиум, а ниту една друга планета во нашиот Сончев систем нема таков состав. Зошто древниот Сончев систем во нашата рана галаксија Млечен Пат е толку различен и збогатен со овие ретки елементи?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО